Savjeti roštilj majsotra: Evo kako da za praznike imate najbolju hranu na stolu

Šta je prvomajski uranak bez dobrog roštilja? Propala zabava. Da se to ne bi dogodilo, pitali smo roštilj majstora kako da odaberete pravo meso za roštilj, koji su provereni recepti za domaće pljeskavice i ćevape i gde je meso najjeftinije.

Za početak imamo jednu dobru i jednu loš vest. Naime, proizvođači mesa su nedavno podigli cene za oko 20 odsto, a dobra vest je to su ih sada spustili za 8 do 10 posto, doduše, privremeno kroz prvomajkse akcije. To uglavnom važi za velike lance marketa. Već pripremljeno roštiljsko mleveno meso (gotova smesa) za izradu pljeskavica i ćevapa ovde, tako, košta od 380 do 450 dinara.

- Reklama -

U privatnim mesarama, kako su nam rekli, cene se uglavnom neće menjati od onih koje trenutno važe, pa će tako cena za roštilj meso (ćevape i pljeskavice) ostati oko 750 dinara, a cena roštiljske kobasice oko 700 dinara. Detaljni pregled cena po mesarama i marketima pogledajte na dnu teksta.

Šta je za roštilj najbolje

Na roštilju možete da pečete sve vrste mesa – svinjetinu, piletinu, junetinu, ali je važno da znate koji tačno deo tela je i najukusniji kada se ovako priprema, kao i to da prepoznate kakav je kvalitet mesa.

– Kada biramo meso za roštilj, od koje god životinje, najbolje je da tražimo ono sa prednjeg dela, odnosno, sa vrata, ili rebra, zbog samog kvaliteta, a i but je takođe dobar izbor – kaže za “Blic” mesar Jožef Kiš iz jednog beogradskog hipermarketa.

Kako da budete sigurni da je sveže

O tome kako možemo da budemo sigurni da smo izabrali sveže meso, kaže da su presudni boja i miris.

– Ako hoćete da pečete svinjsko meso u komadu, kao što su krmenadle recimo, ona bi kao sveža trebala da ima svetloružičastu boju, junetina je svetlocrvena, a govedina tamnocrvena. Meso u svakom slučaju ne sme da ima jak miris, osim ako je u pitanju divljač – objašnjava on.

Kako naglašava, ukoliko su ivice komada mesa suve, to znači da je ono staro, a ako po mesu ima crnih i zelenih tragova, ne može ga spasiti nijedna termička obrada.

Isproban recept za pljeskavice i ćevape i jedan trik

Na koji način da pripremimo meso za pljeskavice i ćevape u svojoj kuhinji i šta nam je sve za to potrebno, ovaj mesar nam otkriva recept koji se u njegovoj višedecenijskoj karijeri pokazao kao najbolji.

– Prethodno samleveno meso izmešajte rukama i dodajte 8 grama soli, jednu čašicu od 0,3 ml kisele vode i prstohvat praška za pecivo. Prašak je veoma bitan kako bi meso ostalo mekano i nakon termičke obrade. Kada sve to izmešamo tako da masa bude sjedinjena, meso oblikujete po želji u ćevape ili pljeskavice – otrkiva nam Kiš.

Za izradu jedne pljeskavice dovoljno je da uzmete 110 grama ove smese, a za ćevap od 30 do 50 grama, u zavisnosti od toga da li volite veće ili manje komade.

Mesar nam takođe savetuje da ruke i podlogu na kojoj pravimo meso prethodno nauljimo, kako se ono ne bi lepilo.

– Ukoliko nemate kalup za ćevape, možete da isečete plastičnu flašu i iskoristite grlić da bi se napravio pravilan oblik ćevapa. Važno je da pre nego što meso prođe kroz otvor na flaši, bude dobro sabijeno, jer ako ostane vazduh, kasnije se može raspasti. Nauljite grlić flaše – savetuje mesar.

Kako biste najtačnije izračunali koliko vam je mesa potrebno u zavisnosti od toga sa kim ćete na uranak, Kiš nam otkriva kako se pravi ta računica – za jednu ješnu osobu potrebno je pola kilograma živog mesa, da bi na kraju dobili 300 grama gotovog proizvoda.

Smesu za ćepave i pljeskavice najbolje je da pravite tako što ćete da pomešate juneće i svinjsko meso, s tim da ovog prvog bude više (recimo 300 grama junećeg i 200 grama svinjskog).

Kako sa piletinom

Piletina iziskuje dobru marinadu, kako bi bila sočna i dobila punoću ukusa. Jedan on najčešće korišćenih recepta za marinadu je:

100 ml suncokretovog ulja

100 ml jabukovog sirćeta

1/2  kašičice soli

3-4 čena belog luka

sveže krupno mleveni biber

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i komade mesa prelite ravnomerno sa svih strana. Ovako začinjeno meso ostavite da odstoji najmanje 30 minuta, a najviše 12 sati. Neki stručnjaci kažu da nije loše staviti meso u kesu, potom ispustiti vazduh i ostaviti ga da upija začine preko noći. Koliko će meso biti začinjeno zavisi od toga koliko meso provede u marinadi, ali i od same debljine komada.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime