spot_img
spot_img

Приједорчанин путује југом у Америку

spot_img
spot_img
spot_img

Данило Миловановић (27) из Приједора, настањен у Љубљани, са тројицом другова из Словеније, кренуо је југом, ни мање ни више, него у Њујорк, гдје ће овај четвороточкаш, стар 29 година, продати на аукцији.

Полазна тачка им је Крагујевац, гдје је 1977. почела производња симбола бивше Југославије, одакле су јуче стартовали према Енглеској, гдје ће пети, лимени актер ове авантуре, бити укрцан на трајект, на прекоокеанско путешествије до срца САД.

У Великој јабуци чекаће га Миловановић и Нежа Кнез (29), Тони Пољанец (40) и Лука Ердани (27), иначе умјетници, који ће авионом отпутовати до Њујорка, гдје ће се од свог љубимца на четири точка опростити на аукцији заказаној идућег мјесеца.

Колеге и другови, који су се упознали кроз умјетничку љубљанску сцену, не крију узбуђење на старту реализације свог и те како оригиналног и атрактивног пројекта.

“Није нам циљ ово наше путовање, дуго око 3.500 км, представити као спектакл, иако тако звучи, већ нам је план да у сваком граду гдје се зауставимо срећемо људе који су на било који начин повезани са југом. Неки од њих су умјетници, који су кроз свој рад истраживали југо као идентитет прошлог времена, други су теоретичари, трећи су бивши радници фабрике у којој је југо произвођен, а четврти су, опет, власници овог аутомобила”, истиче Миловановић за “Независне новине”.

Овај млади Приједорчанин, рођен у Бањалуци, напомиње да је замисао његових колега и њега да овај пројекат резултира и сакупљањем прича, чињеница и анегдота у вези са легендарним аутомобилом.

“Циљ нам је доћи у Енглеску, одакле ауто шаљемо трајектом у Њујорк, гдје ћемо га продати на аукцији, која ће бити организована у једној умјетничкој галерији. Дакле, југо представљамо као носиоца умјетничког пројекта. Тиме желимо да оживимо причу која се односи на извоз југа у Америку и његову продају тамо”, рекао је Миловановић, иначе сликар, који иза себе има низ успјешних изложби.

Након што је ова оригинална идеја четворице другова добила финансијску подршку, одлучили су да купе аутомобил који ће их послужити, па су пронашли човјека у Цељу који је радио у фабрици “Црвена застава”, на производњи возила за словеначко тржиште.

“Он је био власник аута који је одлично очуван и има све оригиналне дијелове. У питању је југо корал 55, произведен 1990. године. У моменту када смо га купили на сату је имао пређених свега око 60.000 км”, напомиње Миловановић, те додаје да је возило преписано на Луку Ерданија, који током овог путовања има функцију возача и, уколико случајно затреба – механичара.

Након Србије, из које су јуче кренули, Данило, Нежа, Тони и Лука у “југићу” ће прокрстарити друмовима кроз Хрватску, Словенију, Аустрију, Њемачку, Француску, Белгију и тако стићи до Енглеске.

“У Енглеску би требало да стигнемо до 25. октобра, пошто већ имамо уговорен трајект”, истиче Миловановић.

Њихов пројекат, назван ‘Y?’, описују као умјетничко истраживање које има за циљ да рециклира чињенице и митове који се односе на југо, а који је у САД, на почетку пласмана на америчко тржиште, био продајни хит, али је убрзо постао предмет исмијавања и синоним за лош квалитет. Пројекат ‘Y?’ је, истичу актери овог подвига, више од путовања – крунисаће га и документарним филмом, у који ће турбулентну прошлост југа упаковати у модерну причу.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img