spot_img

Praktični savjeti ljekara: Kako preživjeti visoke temperature

Published:

Usljed visokih temperatura koje su ovih dana preko 30 stepeni Celzijusovih ljekari preporučuju da se građani ne izlažu suncu nepotrebno, da ograniče aktivnosti vani na jutarnje i večernje sate, te da izbjegavaju sunce od 10 do 18 časova.

Vrućine i visok nivo UV zračenja mogu biti opasni, ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude.

– Preporučljivo je što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatizovanim prostorima, jer boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja – rekla je Vilić-Švraka u izjavi za Fenu.

Dr. Vilić-Švraka preporučuje izbjegavanje kretanja u doba dana kada su temperature najviše te nošenje lakše, prozračne i svjetlije odjeće koja odbija sunce.

Takođe, trebalo bi smanjiti fizičke aktivnosti, a ukoliko neko mora vježbati, trebalo bi da svakih sat vremena popije dvije do četiri čaše tekućine, najbolje ne previše hladne vode.

Radnici na otvorenom na udaru

Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu radi obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović pozvao je poslodavce da zbog izuzetno visokih temperatura izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

Savanović je poziv uputio jer u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove.

“Pozivam poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana”, naglasio je Savanović.

Isto tako, potrebno je za rad u zatvorenim prostorijama obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

U zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove, kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju.

Na ovaj način se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju mjeru.

Mjere podrazumijevaju organizaciju posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotaciju poslova te izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana (od 11.00 do 15.00 časova).

Mjere predviđaju i uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, kao i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

 

 

 

(atvbl.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img