Orangutan pružio ruku kako bi pomogao čovjeku u rijeci

Orangutan, koji živi u zaštićenim šumama na području Bornea na jugoistoku Azije, viđen je kako se naginje na obali rijeke, pruža ruku i pokušava pomoći čovjeku koji je blatnjavoj rijeci tražio zmije.

Ove jedinstvene slike snimio je amaterski fotograf Anil Prabhakar iz Indonezije, koji je bio na safariju s prijateljima gdje je i ugledao ovaj dirljivi prizor. Tada je nastala nevjerovatna i istovremeno dirljiva slika divlje životinje i čovjeka.

Kasnije, Prabhakar je saznao da čovjek iz rijeke radi za Borneo Orangutan Survival Foundation, neprofitnu organizaciju čiji je cilj zaštita ugroženih vrsta, piše Daily Mail.

Čovjek je uklanjao zmije u namjeri da zaštiti orangutane u čemu ga je prekinuo radoznali majmun. Prabhakar je kasnije otkrio da je muškarac odbio ruku orangutana, a nakon što je fotograf spustio kameru jer je ipak riječ o divljoj životinji.

Prema riječima fotografa, neko je rekao nadzorniku organizacije da tu ima mnogo zmija i on je došao očistiti grmlje od njih. Orangutan je došao do obale rijeke i gledao šta čovjek radi, a zatim mu se približio i ispružio ruku. Nadzornik se samo udaljio.

“Pitao sam ga kasnije zašto”, nastavlja fotograf, a on mi je rekao: “To je divlja životinja, a ne ona koju poznajemo”.

Ipak, oni su tu da bi ih zaštitili. Borneo Orangutan Survival Foundation je indonezijska neprofitna organizacija osnovana 1991. godine. Fond, koja broji 400 članova osoblja, trenutno se brine za gotovo 650 orangutana.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime