Najbolji fotografi divljih životinja u 2019. godini zabilježili nevjerovatne scene iz prirode

Jongkjing Bao (Yongqing Bao) iz kineske provincije Ćinghaj proglašen je najboljim fotografom divljih životinja 2019. godine zahvaljuući svojoj fotografiji nazvanoj “The Moment” (Trenutak) koja prikazuje sukob tibetanske lisice i marmota. Njegova i djela drugih uspješnih fotografa prikazuju nevjerovatne scene iz prirode.

Fotografije divljeg života s ovogodišnje dodjele nagrada će se prikazivati u londonskom muzeju od 18. oktobra prije nego krenu u međunarodnu izložbu.

Najbolja fotografija, “The Moment“, kako je ispričao njen autor, nastala je u rano proljeće na visoravni Tibet u Kini. Marmot je bio gladan i prilikom izlaska iz zimske hibernacije koju je proveo pod zemljom sa ostatkom svoje kolonije, ugledao je lisicu i oglasio uzbunu kako bi upozorio svoje pratioce.

Nagradu za najbolji životinjski portret, u ovom slučaju portret mravolikog pauka, dobio je Ripan Bisvas iz Indije. Fotografija je zabilježena u subtropskoj šumi u zapadnom Bengalu. Bisvas je ispirčao kako je na prvu pomislio da je riječ o običnom crvenom mravu, ali kada je pogledao bliže, uočio je da je insekt od svega pet milimetara ustvari crveni pauk. Mnoge vrste pauka oponašaju izgled i ponašanje mrava, uglavnom radi lakšeg lova.

S druge strane, fotografija nazvana “Arhitektonska vojska” Danijela Kronauera iz SAD-a prikazuje koloniju crvenih mrava. U sumrak, Kronauer je pratio koloniju nomadskih vojnih mrava dok su se kretali kroz prašumu na sjeveroistoku Kostarike. Kako je pojasnio Konaur, mravi su koristili svoja tijela kako bi izgradili gnijezdo u koje će smjestiti kraljicu i ličinke.

Pobjednik u kategoriji za najbolju fotografiju sisara je Ingo Arndt iz Njemačke koji je zabilježio nevjerovatan napad pume na lamu. Iza ove fotografie krije se sedam mjeseci praćenja divljih životinja na ekstremno hladnim i jakom vjetrovima u regiji Tores del Paine u Čileu.

Najbolju fotografiju ponašanja reptila napravio je Manuel Plaikner iz Italije koji je svakog proljeća, više od decenije, pratio migracije kolonija žaba u južnom Tirolu u Italiji.

Norvežanin Audun Rikardsen napravio je najbolju fotografiju ponašanja ptica, a riječ je o orlu koji leti obalom na sjeveru Norveške.

Najbolji portofolio napravio je Nijemac Stefan Kristman koji je uspio fotografisati više od 5.000 muških pingvina koji se bore s vjetrom i hladnim vremenom na morskom ledu zaliva Atka na Antartiku.

Veliku pažnju ljubitelja fotografije osvojila je i fotografija Jeremieja Vileta iz Francuske koji je zabilježio magičan trenutak dvije Dali ovce ili Alaške ovce koje su se privile jedna uz drugu uslijed sniježne oluje u Kanadi.

Francuski fotograf Frenk Dešandol nagrađen je u kategoriji “ponašanje beskičmenjaka” za fotografiju pčela koje odmaraju u predvečerje.

Novozelanđanin Kruz Erdman napravio je najbolju fotografiju u starosnoj kategoriji od 11 do 14 godina. Tokom noćnog ronjenja sa ocem, Kruz je “uhvatio” ovu fotografiju lignje.

Najbolja crno-bijela fotografija 2019. godine je “Sniježna ekspozicija” američkog fotografa Meksa Vouga. Američki bizon na fotografiji razgrće snijeg kako bi došao do trave ispod.

 

 

 

 

(klix.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime