Muškarci koji objavljuju mnogo selfija vjerovatno su psihopate

Muškarci koji objavljuju mnogo selfi fotografija čudni su, a najgori su oni koji se za selfije koriste filterima na Instagramu. Naime, istraživanje Univerziteta u Ohaju pokazalo je da je kod muškaraca koji objavljuju mnogo selfi fotografija vjerovatnije psihopatsko ponašanje, piše Metro.co.uk.

Kod osoba koje za svoje selfije koriste i filtere, prema ovom istraživanju, postoji viši nivo nedruštvenog ponašanja, poput narcizma i opsesije vlastitom pojavom. Psiholozi sa Univerziteta u Ohaju proveli su istraživanje na 800 muškaraca u dobi od 18 do 40 godina, to jest na njihovim navikama objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Ispitanici su morali rješavati testove kojima se ispitivala njihova taština, a morali su i podijeliti informaciju uređuju li svoje fotografije filterima.

- Reklama -

”Ne iznenađuje da su muškarci koji objavljuju mnogo selfija i troše mnogo vremena na njihovu obradu više narcisoidni, ali je ovo prvi put da je to potvrđeno istraživanjem”, izjavila je docentica na Univerzitetu Ohajo Džesi Foks koja je vodila istraživanje.

”Još zanimljivije otkriće je da je kod takvih osoba prisutnije asocijalno i psihopatsko ponašanje te da su skloniji samoobjektivizaciji. Mnogi misle da muškarci ne rade takve stvari, ali definitivno rade”, rekla je Foks.

Dodala je i kako psihopatiju karakterizira impulsivnost.

”Oni će snimiti fotografije i odmah ih objaviti jer žele biti viđeni”, zaključila je Foks.

 

 

 

(fokus.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime