Ko sluša vaše razgovore i kako da ga spriječite

Kompanija “Gugl” možda je snimila sve razgovore koje ste prethodnih godina vodili, piše britanski “Independent”.

Aplikacija za glasovno pretraživanje “Google Voice Searh” snima sve što pričate, čak i kada ne koristite telefon. Primjera radi, ukoliko razgovarate s prijateljem na kafi, a vaši telefoni stoje na stolu, velika je vjerovatnoća da je taj vaš razgovor snimljen, piše britanski list.

- Reklama -

Aplikacija za glasovnu pretragu funkcioniše tako što skladišti glas korisnika i njegov način govora, koji kasnije koristi kako bi “Gugl” poboljšao svoje alate prepoznavanja jezika i svojim korisnicima dao što bolje rezultate. Međutim, aplikacija istovremeno omogućava lako snimanje i sakupljanje informacija o korisniku, piše britanski list. Svi sakupljeni podaci skladište se u fajlu koji “Gugl” ima o vama.

Srećom, sve audio snimke vaših razgovora (ukoliko postoje) možete da obrišete na stranici “audio istorije” putem vašeg telefona ili pretraživača. Tu možete vidjeti i da li postoje neki vaši snimci.

Postoji velika mogućnost da se mnogi vaši razgovori za koje ste mislili da su privatni nalaze na ovoj stranici, piše “Independent”.

Snimci mogu da funkcionišu i kao dnevnik, podsjećajući vas na brojne razgovore i situacije u kojima ste se našli. Međutim, ono što je daleko opasnije je to što snimci pokazuju koliko enormna količina podataka o vama se skuplja svakog sekunda.

Ukoliko imate android telefon, aplikaciju ste vjerovatno aktivirali samo ukoliko ste makar jednom koristili glasovnu pretragu rekavši “Ok, Google”. Na stranici možete preslušavati sve snimke koje je “Gugl” možda napravio o vama. Takođe možete da vidite informacije o tome kako je audio-zapis napravljen, da li je putem “Gugl” aplikacije ili ne…Mada, “Independent” navodi da je vrlo moguće da ovi snimci postoje i ako imate aparate sa drugim operativnim sistemima, ukoliko ste na njima koristili pomenutu “Guglovu” opciju.

Međutim, možda najkorisnija stvar sa ovom opcijom je to što možete da obrišete sve moguće snimke koje je “Gugl” napravio o vama. Nakon toga, ukoliko želite da vas “Gugl” više nikada ne snima, isključite opciju virtuelnog asistenta i nikada više ne koristite glasovnu pretragu.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime