Ko sjedi u “Kafani kod Besmrtnih”?

Nakon smrti još jedne glumačke legende, Nebojše Glogovca, slika “U Kafani kod Besmrtnih” ponovo je hit na društvenim mrežama. Ipak, mnogi ne prepoznaju baš sva lica na njoj. Zato vam donosimo nekoliko redova o svakom ko sjedi za ovim šankom.

  1. Josif Tatić

Najpoznatiji je, vjerovatno, kao Božidar Soldatović Jataganac. Za one malo starije, bio je Tale – Tanasije Vitorović u seriji “Grlom u jagode”. Ostao je upamćen i po hit predstavi “Šovinistička farsa” koja je odigrana preko hiljadu puta.

- Reklama -

 

     2. Momo Kapor

Sarajlija kome je Beograd bio vječita inspiracija. Još uvijek nije jasno da li je bio bolji pisac ili slikar. Umjetnik u svakom smislu riječi, Kapor je iza sebe ostavio “Bilješke jedne Ane”, “Unu”, “Folirante”…

 

3. Bata Stojković

Danilo Bata Stojković, istinska glumačka legenda, vječito nervozni Laki Topalović, “balkanski špijun”, čovjek koji je “stvarno neuništiv”… Teško je izabrati ulogu po kojoj ga najviše pamtimo.

 

4. Toma Zdravković

Tomislav Zdravković vrijedi za jednog od posljednjih boema. Legenda narodne muzike, bez čijih pjesama odlazak u kafanu ne može da prođe ni sada, skoro 20 godina od njegove smrti. “Kafana je moja sudbina”, “Svirajte noćas samo za nju” i “Sjećaš li se, Sanja” samo se neke od njih.

 

5. Zoran Radmilović

Neprikosnoveni kralj improvizacije među domaćim glumcija. Radovan III ili Bili, to su uloge po kojima je najpoznatiji široj publici. Za ljubitelje pozorišta ostaje Kralj Ibi iz Ateljea 212.

      6. Nebojša Glogovac

Najnoviji član Nebeskog teatra. Otišao je prerano, ali je sa nama bio dovoljno dugo da ga zapamtimo zauvijek. Trebinjac sa Dorćola ostaje upamćen kao Živac iz “Kengura”, Zlatko iz “Porodičnog blaga”, Kaja iz “Nebeske udice”…

 

7. Dragan Nikolić

Dragan Gaga Nikolić bio je šmeker srpskog glumišta. Vječiti gospodin, ma koju ulogu igrao – Flojd, Prle, Hadži Zamfir, Glavonja… Vjerovatno najbolje opisala ga je monografija koja je izdata posle njegove smrti – “Gospodin mangup”.

8. Pavle Vuisić

Veliki boem, neostvareni novinar i pravnik i jedna od najzanimljivijih figura naše glumačke scene. Za sobom je ostavio preko 170 uloga u filmovima i serijama i svakoj je dao svoj pečat.

 

9. Milorad Mandić Manda

Gluumac, voditelj i miljenik publike, naročito mlade. Uloge po kojima će ostati zapamćen su ona Viljuške u “Lepa sela lepo gore”, Terze u “Tri palme za dve bitange i ribicu”, i Radovana u “Mrtav ‘ladan”.

 

10. Dragomir Bojanić Gidra

Čovjek čije je ime sinonim za “Žikinu dinastiju”. Inače, pod pseudonimom “Antoni Gidra”, u Italiji je snimio desetak vesterna i akcionih filmova.

 

11. Dušan Prelević Prele

“Sto burića baruta i Džeka u jednom čovjeku, u jednoj kapisli, jednoj najdobroćudnijoj bitangi.” Prele je bio posljednji beogradski mangup – pjevač, glumac, pisac, scenarista, roker. Najpoznatiji po karakterističnom glasu kojim je obilježio mjuzikl “Kosa”.

 

12. Bata Živojinović

Bata Živojinović, glumačka legenda sa najimpresivnijom karijerom u cijelom regionu – odigrao je više od 350 filmskih uloga. Prva je asocijacija za mnoge kada se spomenu partizanski filmovi, a ostaje u sjećanju kao Valter.

 

13. Petar Kralj

Dobitnik četiri nagrade za životno djelo, ali i jedne počasti koja se rijeđe dodjeljuje – mala scena Ateljea 212 po njemu nosi ime “Scena Petar Kralj”.

 

14. Bora Todorović

Glumačka legenda, brat slavne Mire Stupice i otac popularnog Žike Todorovića. Najupečatljiviji u filmovima “Maratonci trče počasni krug”, “Balkan ekspres”, “Dom za vešanje”, “Profesionalac”…

 

15. Frenk Zapa

Na fotografiji na zidu stoji lik Frenka Zape, popularnog američkog muzičara. Razlog? Fotografija je ostatak originalne slike “Kafane” u kojoj su okupljene prerano preminule muzičke zvijezde.

 

Nadajmo se da ova kafana neće u skorije vrijeme primati nove goste…

 

 

 

 

 

(nula49.com/noizz.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime