Kineski vozovi brži od Formule 1

Kina se zadnjih desetak godina ubrzano gradi, neboderi niču na sve strane, a sve to prati i moderna saobraćajna infrastruktura. Širom zemlje grade se najmoderniji aerodromi, a jedan od njih može se pohvaliti i najbržim vozom na svijetu.

Voz u Šangaju, koji povezuje Internacionalni aerodrom Pudong s gradskom podzemnom željeznicom, slobodno može nositi nadimak “munja”. Naime, već smo do sad više puta čuli za brze vozove, ali niti jedan nije bio ovako brz, s maksimalnom brzinom od 430 kilometara na sat! S tom brzinom šangajski se voz može pohvaliti kako je najbrži komercijalni voz na svijetu.

- Reklama -

Za njegovo pokretanje koristi se magnetska levitacija. Voz ne dodiruje prugu i ne kreće se po njima već zapravo “lebdi”. Ovakve brzine, koje pomalo podsjećaju na one avionske, moguće je postići jer nema trenja pa nas ne bi trebalo čuditi ni da vozovi ovakve vrste uskoro probiju brzinu i od 500 kilometara na sat, prenosi Punkhofer.hr.

Karta za ovaj košta 80 juana (oko 20 KM), a vožnja traje tek 7, 8 minuta, a za to vrijeme preći ćete 30 kilometara. Vagoni su udobni i dovoljno prostrani, a prema riječima putnika “truckanje” se osjeti minimalno.

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime