Katar troši 500 miliona dolara nedeljno na SP 2022

Katarske vlasti troše 500 miliona dolara nedeljno kako bi završili sve planirane projekte do početka svetskog fudbalskog prvenstva koje će se 2022. održati u toj zemlji.

“Trošimo skoro 500 miliona dolara nedeljno i tako će biti sve dok ne završimo radove. Ukupan budžet iznosi oko 200 milijardi dolara,” kazao je katarski ministar finansija Ali Šarif Al-Emadi.

- Reklama -

“Ne želimo da se dovedemo u situaciju da još uređujemo stadione, a da je prvenstvo počelo i da su ljudi već stigli u našu zemlju,” kazao je katarski ministar.

Ali Šarif Al-Emadi je otkrio kako se ne grade samo stadioni, već i putevi, železnice, hoteli, aerodromi, bolnice… “Novac je obezbeđen premda je cena nafte bitno pala,” dodao je Al Emadi.

Na pitanje hoće li to biti najskuplje SP u istoriji, ministar je odgovorio: “U kompletnu infrastrukturu ulažemo 200 milijardi dolara, međutim ako računamo samo objekte za SP, onda neće biti najskuplje.”

Katar za SP gradi deset stadiona, od kojih će sedam biti potpuno novih, a tri će proći obnovu i povećanje kapaciteta.

Katar je treća zemlja na svetu po rezervama gasa, a ova država ima i više od 25 milijardi barela rezervi nafe. Nafta i zemni gas čine 85 odsto prihoda od uvoza i preko 50 odsto BDP-a.

Katar je 2016. prvi put u poslednjih 15 godina zabeležio budžetski manjak zbog pada cena energije. Manjak je iznosio 12 milijardi dolara, a za 2017. je odobren državni budžet s deficitom od 7,7 milijarde dolara.

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime