spot_img
spot_img

Када у инат брату зида зграду, она изгледа овако

spot_img
spot_img
spot_img

Све је чешћи примјер да се зграде зидају на скоро сваком слободном мјесту које даје могућност да се на том простору нешто зида.

Због тога зграде нису прописног изгледа, па је све чешћи случај да поједине зграде више не личе на оне стандардне. Тако имамо зграде које су високе и уске, па изазивају подсмијех кад се погледају.

Једна од таквих зграда налази се у Бејруту и постала је атракција за туристе, али и локално становништво. Ово је вјероватно једна од најужих зграда, која је у свом најужем дијелу широка само 60 центиметара, а у најширем 4 метра.

Ову зграду становници Бејрута популарно зову Ал Ба'са, што у преводу значи инат. Име носи симоболичан назив и то због приче о свађи двојице браће.

Према причи мјештана зграда је сазидана педестих година прошлог вијека, а браћа нису могла да се договоре око подјеле насљеђене земље, па је једном брату припало више земље. Брат, који је насљедио мањи деио земље, одлучио је да у инат брату сагради зграду и заклони му поглед на море, што је умањило вриједност његове имовине.

Тако је настала једна од најужих зграда у Бејруту која је постала атракција главног града Либана.

Дуго времена, зграда која има само два стана на сваком спрату, служила је као бордел, а касније је постала склониште за избјеглице и породице које бјеже од рата.

Данас је зграда насељена и служи као подсјетник на свађу браће.

 

 

 

(b92.net)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img