Izaberite savršenu lubenicu u 4 koraka

Nema ljeta dok ne dođu lubenice. A sa ovim vrelim danima, prodavci su već iznijeli prve slasne zalogaje i sada nam preostaje samo da se snađemo na licu mjesta i izaberemo onu najbolju.

Nema većeg razočaranja od onoga kada teglite lubenicu do kuće da biste tek tada otkrili da nije ni blizu sočna i slasna kao što izgleda. Ne brinite, postoje cake koje će vam pomoći da na licu mjesta odredite onu najbolju.

- Reklama -

Prvi korak uvek neka vam bude da bacite oko na “fleke” koje ima svaka lubenica. Ako su sasvim bijele, to znači da je lubenica ubrana prije vremena i da joj je trebalo više sunca. Ako je ova fleka žuta, to znači da je unutra savršeno sočna i ukusna jer je mnogo vremena sazrijevala na suncu.

Kada ste to utvrdili, bacite oko i na braon “mrežu” na kori lubenice. Ona je rezultat oprašivanja, i što su je pčele više prašile, logično, biće slađa. Dakle, neka vas ne odbiju ove braon fleke, naprotiv – baš takve lubenice birajte.

Pazite i na pol. Da, vjerovali ili ne, i lubenice imaju pol – visoke su muškog, a niske i okruglastije ženskog pola, a pogađajte koji je pol slađi – naravno, ženski.

Zelene peteljke preskočite

Na kraju, obratite pažnju i na peteljku, i izbjegavajte lubenicu koja ima zelenu i svježu peteljku, već birajte one sasušene.

I još nekoliko stvari:

– Ako lubenica ima nepravilan oblik, preskočite je jer znači da se mučila da dobije više sunca i vode. Takođe, ne birajte najveće niti najmanje jer one uglavnom nisu slatke. Uvijek birajte lubenice prosječne veličine.

– Uvijek kucnite lubenicu i birajte one koje daju šuplji zvuk. Ako je zvuk tup, budite uvjereni da ukusom nećete biti zadovoljni.

Sada opremljeni ovim znanjem možete samouvjereno da odete do pijace i da se sa nje vratite sa najboljim plijenom u rukama. Prijatno!

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime