spot_img

Izaberite savršenu lubenicu u 4 koraka

Published:

Nema ljeta dok ne dođu lubenice. A sa ovim vrelim danima, prodavci su već iznijeli prve slasne zalogaje i sada nam preostaje samo da se snađemo na licu mjesta i izaberemo onu najbolju.

Nema većeg razočaranja od onoga kada teglite lubenicu do kuće da biste tek tada otkrili da nije ni blizu sočna i slasna kao što izgleda. Ne brinite, postoje cake koje će vam pomoći da na licu mjesta odredite onu najbolju.

Prvi korak uvek neka vam bude da bacite oko na “fleke” koje ima svaka lubenica. Ako su sasvim bijele, to znači da je lubenica ubrana prije vremena i da joj je trebalo više sunca. Ako je ova fleka žuta, to znači da je unutra savršeno sočna i ukusna jer je mnogo vremena sazrijevala na suncu.

Kada ste to utvrdili, bacite oko i na braon “mrežu” na kori lubenice. Ona je rezultat oprašivanja, i što su je pčele više prašile, logično, biće slađa. Dakle, neka vas ne odbiju ove braon fleke, naprotiv – baš takve lubenice birajte.

Pazite i na pol. Da, vjerovali ili ne, i lubenice imaju pol – visoke su muškog, a niske i okruglastije ženskog pola, a pogađajte koji je pol slađi – naravno, ženski.

Zelene peteljke preskočite

Na kraju, obratite pažnju i na peteljku, i izbjegavajte lubenicu koja ima zelenu i svježu peteljku, već birajte one sasušene.

I još nekoliko stvari:

– Ako lubenica ima nepravilan oblik, preskočite je jer znači da se mučila da dobije više sunca i vode. Takođe, ne birajte najveće niti najmanje jer one uglavnom nisu slatke. Uvijek birajte lubenice prosječne veličine.

– Uvijek kucnite lubenicu i birajte one koje daju šuplji zvuk. Ako je zvuk tup, budite uvjereni da ukusom nećete biti zadovoljni.

Sada opremljeni ovim znanjem možete samouvjereno da odete do pijace i da se sa nje vratite sa najboljim plijenom u rukama. Prijatno!

 

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img