Francuski umjetnik glumio kokoš i izlegao piliće u pariškom muzeju

Iz deset kokošjih jaja koja je francuski umjetnik Abraham Poincheval, u sklopu jednog od svojih performansa, tri sedmice zagrijavao tjelesnom temperaturom zatvoren u staklenom terarijumu pariškog muzeja Palais de Tokyo, izlegli su se pilići.

Kad je krajem marta odlučio postati kokoš, umotati se u deku i “sjediti” na jajima, očekivao je da će se pilići izleći za 21 do 26 dana. Nije puno pogriješio u procjeni, jer je prvi pilić ugledao svjetlost dana u utorak, a ostalih devet u četvrtak, izvijestio je portparol pariškog muzeja, dodavši da je ‘pilad’ na putu prema obližnjoj farmi.

- Reklama -

Poincheval je otprije poznat po neobičnim performansima, poput trodnevnog boravka u stijeni ili dvonedeljnog boravka u prepariranom medvjedu te plovidbi Rajnom u gigantskoj boci.

Naučnici su procijenili da Poinchevalov zadnji pothvat neće uspjeti, odnosno da će završiti pogubno po embrije jer ljudi imaju nižu tjelesnu temperaturu od kokoši, no on ih je u tome demantovao.

Četrdesetčetverogodišnji umjetnik je prije početka performansa “Jaje” objasnio da prizor muškarca koji sjedi na jajima “u prvi plan stavlja pitanje metamorfoze i polova”, prenosi Hina.

Treba podsjetiti da Poincheval nije direktno sjedio na jajima već na stolcu za čije je dno bila pričvršćena posuda s jajima. Bio je prekriven posebno dizajniranom dekom kako bi očuvao tjelesnu toplotu, te jeo hranu poput đumbira koja je dodatno zagrijavala njegovo tijelo.

Veliku i malu nuždu obavljao je u drugu posudu smještenu pod njim i pritom nije ustajao sa stolice. Da bi performans uspio dnevno je ustajao samo po pola sata što je iskoristio za konzumiranje obroka.

Novinarima je rekao da mu je krajnja ambicija “šetnja po oblacima” na kojoj radi već pet godina, no zasad za to još uvijek nije spreman.

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime