Filmski povratak u vrijeme boema: Počelo snimanje filma o Tomi Zdravkoviću

Prvi taktovi starogradskih standarda orkestara iz okolnih kafana i graja radoznalh znatiželjnika, koji su se u čudu mimoilazili s kostimiranim glumcima, nisu omeli ekipu filma “Toma” da nastavi snimanje, a gdje drugo nego u Skadarliji, beogradskoj boemskoj četvrti.

Krajem jula 2020. godine počela je realizacija igranog filma “Toma” u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca.

Snimanje filma i serije se obavlja uz mjere zdravstvene zaštite i preporuke za bezbjedno funkcionisanje filmskih produkcija tokom epidemije zarazne bolesti kovid-19.

Lisinčev i Bjelogrlićev film će prikazati same početke i vrhunac slave nezaboravnog srpskog pjevača Tome Zdravkovića (1938-1991), njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja, koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Plejada

Pored Tome Zdravkovića, u filmu će se kao likovi pojaviti mnogi poznati umjetnici tog vremena: Silvana Armenulić, Dragan Nikolić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Lukić, Bora Todorović, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

Ekipa Tanjuga posjetila je restoran “Dva jelena” u Skadarliji, gdje će glumci oživjeti nastup Tome Zdravkovića iz 1978 godine.

Glumac Milan Marić ima veoma zahtevan i odgovaran zadatak da oživi boemštinu Tome Zdravkovića, jednog od najznačajnijih kantautora “srpskog soula” u koju je stalo mnogo sentimenta, tuge, strasti, zanosa, razočaranja…

Beograd, 10. septembra 2020 – Snimanje filma “Toma”. FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

– Ne smijem da mislim o veličini umjetnika kojeg igram u filmu. O tome sam razmišljao do trenutka kada je postalo jasno da ću igrati Tomu Zdravkovića. On je živio u drugom vremenu, koje nisam iskustveno osjetio. U toj velikoj Jugoslaviji bilo je moguće da klinac iz sela pored Leskovca dosegne svoj san i postane velika zvijezda pop scene – kazao je Marić.

Upoznavanje s mitom

Za njegovu generaciju boemština je predstavljala mit starijih generacija, ali u pripremama za film Marić je shvatio da nije bilo nimalo lako biti boem.

– Romantična priča o boemštini nije tačna. Biti boem podrazumijevalo je veliku dozu autodestrukcije, ali i veliku žrtvu svih ljudi koji vas okružuju. Danas je vrijeme surovo i nema mjesta za boeme – rekao je Marić i dodao da se film bavi periodom od 32 godine života Tome Zdravkovića u koje je stalo četiri braka, dvoje djece, prevazilaženje tumora.

Ekipa

Milan Marić se na snimanju pojavio transformisan u Zdravkovića, a uz svesrdnu pomoć šminkerke Svetlane Gutić i kostimografa Borisa Čakširana.

Pored Marića u naslovnoj ulozi, ovoj ambicioznoj produkciji svoj glumački doprinos daju Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan – Boda Ninković, Olivera Bacić, Ivan Zekić, Denis Murić…

Na scenariju filma su radili Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac i Maja Todorović.

Direktor fotografije je Goran Volarević, a autor muzike je Željko Joksimović.

Pogled na Jugoslaviju

Dragan Bjelogrlić za Tanjug kaže da je teško raditi biografske filmove, jer svako veruje da zna Tomu Zdravkovića, jer uživa u njegovim pjesmama.

– Od početka smo se opredijelili da pravimo našeg Tomu Zdravkovića iz činjenica i legendi o njegovom životu koje smo sakupili. Pored veze s Tomom i njegovim čudesnim opusom, publika će prepoznati i epohu Jugoslavije od pedesetih godina prošlog vijeka na ovamo. Drago mi je što će publika imati prilike da vidi to vrijeme i Tomu Zdravkovića u njemu – rekao je Bjelogrlić i dodao da mu je za vrijeme snimanja filma postalo jasno da je Toma pisao pjesme iznikle iz sopstvenog životnog iskustva, bez obzira da li su u pitanju bile ljubavi, tuge, razočarenja ili radosti…

Besmrtni genijalac

Glumac Andrija Kuzmanović oživjeće Dragana Dakovića Drdu, Tominog menadžera, na velikom platnu.

On poručuje da se i danas s velikim zadovoljstvom slušaju pjesme Tome Zdravkovića…

– On je genijalac kome se sve prašta. Živio je za danas. Nije se obazirao na juče i nije mislio o budućnosti… Toma nas je volio svojim pjesmama, vjerovao u sebe i zato je besmrtan. Uživamo na snimanju ovog filma, pokušavamo da uhvatimo tu kafansku atmosferu, koja je obilježila vrijeme u kojem je stvarao Toma Zdravković – zaključio je Kuzmanović.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime