spot_img
spot_img

Европски бизони поново пасу на Фрушкој гори

spot_img
spot_img

Европски бизони послије неколико вијекова поново пасу траву на обронцима Фрушке горе, чиме је ова планина постала једино мјесто на Балкану гдје ће се размножавати те ријетке величанствене животиње, саопштено је из Националног парка “Фрушка гора”.

Директор Националног парка “Фрушка гора” Раде Крунић рекао је да су прије пар дана из Пољске допремљени мужјак и четири женке и да се у четрдесетодневном карантину адаптирају на нове животне услове.

Крунић је истакао да је долазак бизона на Фрушку гору од прворазредног заначаја не само за овај национали парк, већ и цијелу Србију.

“Пре пет година, кад смо посетили неколико резервата те ретке животињске врсте у Европи, остали смо потпуно фасцинирани не само величанственошћу тих животиња и њиховим значајем за екосистеме, већ и тиме колика су туристичка атракција, односно, колико их људи свакодневно посећује у њиховим природним резерватима”, навео је Крунић.

Заинтересовани туристи из Србије и иностранства моћи ће да виде европске бизоне одмах по истеку карантинског рока.

Међународни програм довођења европских бизона на Фрушку гору потекао је од биолога Срђана Димитријевића и директора овог националног парка.

Сматра се да је посљедњи бизон у Србији одстријељен прије више од 200 година.

Прије скоро 100 година број бизона у Европи спао је на свега педесетак због прекомјерног лова или неких других разлога.

Стручњаци процјењују да ће их сљедеће године, када се заокружује вијек од почетка борбе за њихово очување, бити више од 10.000 на Старом континенту.

Први програм за повратак бизона у дивљину спроведен је у Европи 1954. године.

Највеће субпопулације ове животињске врсте данас се налазе у Пољској, Бјелорусији и Русији.

У Европи тренутно постоји 47 крда бизона која се слободно крећу, од којих је највеће крдо у Бјеловјешкој шуми на граници Пољске и Бјелорусије и броји око 1.000 јединки.

Женка бизона, као и домаћа крава, носи младунче девет мјесеци.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img