Djeca mlađa od pet godina ne bi trabala biti pred ekranom više od sat vremena dnevno

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je preporuku da djeca mlađa od pet godina ne bi trebalo da provode više od sat vremena dnevno pred ekranom.

Takođe, i stručnjaci u Srpskoj apeluju na roditelje da što više vremena provode s djecom, kako bi ona što manje bila izložena negativnim uticajima elektronskih uređaja.

– U potpunosti podržavam preporuke Svjetske zdravstvene ogranizacije i smatram da više od sat vremena djeca svakako ne bi trebalo da provode za ekranom i da sve ostalo vrijeme treba da provedu u igri, po mogućnosti s roditeljima – naglasio je za “Nezavisne” Branislav Lolić, pedijatar iz Banjaluke, te dodao da se odgoj ne može uspješno obaviti bez roditeljske ljubavi i vremena provedenog s djecom.

Naveo je da se mnogi roditelji nedovoljno drže ovih preporuka, ali da je to, s obzirom na vrijeme u kojem ljudi rade i po dva posla, sasvim razumljivo.

– Apelujem na roditelje jer će im se svaki sat uložen u dijete višestruko isplatiti pošto neke preporuke UNICEF-a kažu da se ulaganje samo jedne marke u dijete društvu kasnije vraća osam puta – pojasnio je Lolić.

Upozorio je da se mnoge stvari koje se propuste, kada je u pitanju odgoj djeteta, u prvih pet, a pogotovo u prve tri godine djetinjstva, kasnije ne mogu nadoknaditi, odnosno vrlo teško se mogu ispraviti ako nisu pravilno postavljene.

Saša Risojević, psiholog u Centru za psihoterapiju i edukacije “Krug”, rekao je za “Nezavisne” da ekrani prvenstveno negativno utiču na razvoj mozga.

– Dolazi do promjene neurona u mozgu, moždanih struktura, odnosno izlaganje djeteta ekranima ima sličan uticaj po pitanju zavisnosti kao i dejstvo nekih droga poput heroina – naglašava Risojević.

Naveo je da mnogo vremena provedenog pred ekranom, a ne u interakciji s drugom djecom, dovodi do smanjenja njihovih socijalnih vještina.

Istakao je da je u današnje vrijeme odnos roditelja i djece takođe slabiji, jer, kako kaže, pored toga što djeca često imaju telefone u rukama, imaju ih i roditelji.

– Samim tim je njihov odnos slabiji i nema interakcije potrebne za izgradnju i socijalnih vještina kod djeteta i odnosa koji se gradi na povjerenju, pa poslije, kada je potrebno da popričaju s roditeljima o nekim stvarima, oni to ne rade nego posežu za internetom, a svi znamo da tamo ima stvari koje nisu tačne – rekao je Risojević.

Upozorio je da zavisnost mlađe djece od interneta i igrica predstavlja sve veći problem, koji se negativno odražava na razvoj mozga i neuronskih struktura.

Vanja P. iz Banjaluke, majka trogodišnje djevojčice, kazala je da je prisiljena da djetetu često pušta crtane filmove na telefonu, kao i mnogi drugi roditelji, kako bi završila brojne obaveze.

– Kad dođem s posla prisiljena sam da joj puštam crtane filmove na telefonu kako bih mogla da pospremim kuću ili da napravim ručak. I kad nađem vremena za igru ona plače i hoće ponovo telefon – požalila se ona.

Stručnjaci kažu da roditelji ako smatraju da njihovo dijete provodi previše vremena pred kompjuterom, televizorom, da igra igrice ili je na internetu i društvenim mrežama, a da ne stiče nikakva korisna znanja, ili da zbog vremena provedenog za kompjuterom zaostaje u školi, ima slabije ocjene, što hitnije uvedu određena pravila, među kojima je i ograničeno korištenje telefona i kompjutera.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime