spot_img
spot_img

Данас помрачење Сунца: Ево када и како га можете видјети

spot_img
spot_img

Сунце, Мјесец и Земља данас ће се наћи на истој равни, па ће из и цијелог свијета бити могуће да се посматра дјелимично помрачење Сунца, па тако и из Бањалуке.

Мјесец ће покрити једну трећину Сунчевог пречника, а помрачење ће бити највидљивије око 12.30.

Максимум помрачења прво ће бити највидљивији у Бањалуци у 12.25, потом ће Новосађани моћи да виде “зенит” помрачења у 12.29, а минут касније Београђани. Иако ово привлачи велику пажњу, важно је да напоменемо да посматрачи воде рачуна како ће данас посматрати Сунце.

Због безбједности очију, помрачење треба гледати кроз специјалне наочаре које су намијењене за ово, кроз заштитно стакло апарата за заваривање које има густину преко 14 или кроз стакло које је са обје стране добро нагарављено свијећом. Најбезбједније је посматрати пројекцију Сунчевог лика на бијелом папиру кроз неки оптички инструмент, или директно кроз њега ако посједује одговарајуће филтере.

Астрономија разликује три врсте помрачења: потпуно, које је у Србији било видљиво 1999. године, прстенасто и оно које ће се данас догодити – дјелимично.

Када се Мјесец нађе између Земље и Сунца, долази до заклањања једног дијела звијезде. У току године може се десити од два до пет помрачења Сунца, али се она не виде увијек са истог мјеста, преноси Курир.

Иако ће код нас помрачење бити делимично и видљиво само 40 одсто покривености Сунца, у Русији ће ова појава бити највидљивија, јер ће Мјесец прекрити 71 одсто Сунчевог диска. Сљедећи је Иран, а становници Техерана биће у прилици да виде 64 одсто покривености ове звијезде.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img