Čovjek koji je prkosio Hitleru

Fotografija snimljena 13. juna 1936. godine danas simbolizuje otpor psihologiji mase i bunt protiv svih vidova represije i pritiska. Ipak, iza nje se krije tragična priča o jednoj ljubavi.

Godinama je vladalo uvjerenje da je fotografija montirana, da nije moguće da je tamo negdje pred drugi svjetski rat bilo ko smio pomisliti da u gomili nacista ne podigne ruku u pozdrav Fireru.

- Reklama -

Danas znamo da je na njoj čovjek po imenu August Lendmeser, radnik brodogradilišta u Hamburgu. Čuveni snimak zabilježen je u luci Hamburg prilikom promocije novog broda. August je bio jedini koji je odbio da nacističkim pozdravom proslavi novi brod. Ponajviše zbog ljubavi.

Ironično, August je bio član Nacističke partije od 1930. godine. Kao i mnogi Nijemci tog vremena, vjerovato je da će mu politička poznanstva pomoći da lakše dođe do posla.

Ipak, 1934. godine upoznaje ženu koja će promijeniti njegov život – Jevrejku Irmu Ekler.

Već godinu dana kasnije izbacuju ga iz partije zbog vjeridbe sa Irmom. Iako su tada na snazi bili zakoni koji su zabranjivali Nijemcima vjenčanje sa Jevrejima, odlučili su da se vjere i dobili su ćerku po imenu Ingrid.

1937. pokušali su da se ilegalno prebace u Dansku, ali su ih vratili sa granice a August je uhapšen i optužen za “nepoštovanje rase” i odmah zatvoren.

Irma i August branili su se tvrdnjom da nisu znali za Irmino porijeklo ne bi li nekako izvukli žive glave. Augusta su čas puštali na slobodu, čas hapsili, a na kraju je osuđen na 30 mjeseci prisilnog rada, a Irma je završila u koncentracionom logoru u kome je rodila njihovu drugu ćerku.

August nikada više nije vidio ženu zbog koje je rizikovao sve. Irma je stradala u zatočeništvu 1942. godine, a August je 1941. pušten iz zatvora, a 1944. mobilisan i upućen na front gdje mu se gubi svaki trag. Do danas se ne zna gdje je proveo posljednje dane, niti gdje počiva.

1949. godine i on i Irma su zvanično proglašeni mrtvima.

Obje ćerke preživjele su rat zahvaljujući dobrim ljudima koji su ih skrivali i činjenici da im je otac bio Nijemac.

Fotografija danas poznata kao “Čovjek sa prekrštenim rukama” i danas se smatra jednom od najboljih ikada nastalih. Rijedak, gotovo neviđen primjer herojstva stao je na jednu fotografiju i jedan gest.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime