Čemu zapravo služi „avionski režim“ na našim mobilnim telefonima

Iako nikada nije dokazano da signal mobilnog može poremetiti navigaciju aviona, to je mišljenje itkekako uvriježeno. No, što je zapravo prava istina o “avionskom režimu”?

Istina oko “avionskog režima” leži u radijskim mrežama na tlu.

- Reklama -

Jeste li se ikada zapitali zašto stjuardese pri polijetanju aviona traže da mobilne prebacite na “avionski režim”? Neki tvrde da su to molbe pilota koji se boje da će signal mobilnog uticati na signale njihove navigacijske opreme.

“Nikad se nije dokazalo da se signal mobilnog telefona preklopio sa signalom navigacije na avionu. No, samo zato što se to nikad nije dogodilo, ne znači da neće”, izjavio je jedan pilot za Biznis Insajder.

No, razlog leži u mreži signala koja je na zemlji, a koju bi aktivni signali iz zraka mogli poremetiti. To bi značilo da mobilni u zraku zapravo mogu “pokupiti” signale s više baznih stanica. To bi vrlo lako moglo zagušiti mreže na tlu i uzrokovati “izbacivanja” s mreža.

No, neki internacionalni letovi imaju instalirane odašiljače za mobilne u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi bežičnu internet mrežu pa je omogućeno normalno surfanje i komuniciranje tokom letova, piše 24 sata.

 

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime