spot_img
spot_img

Чему заправо служи „авионски режим“ на нашим мобилним телефонима

spot_img
spot_img

Иако никада није доказано да сигнал мобилног може пореметити навигацију авиона, то је мишљење иткекако увријежено. Но, што је заправо права истина о “авионском режиму”?

Истина око “авионског режима” лежи у радијским мрежама на тлу.

Јесте ли се икада запитали зашто стјуардесе при полијетању авиона траже да мобилне пребаците на “авионски режим”? Неки тврде да су то молбе пилота који се боје да ће сигнал мобилног утицати на сигнале њихове навигацијске опреме.

“Никад се није доказало да се сигнал мобилног телефона преклопио са сигналом навигације на авиону. Но, само зато што се то никад није догодило, не значи да неће”, изјавио је један пилот за Бизнис Инсајдер.

Но, разлог лежи у мрежи сигнала која је на земљи, а коју би активни сигнали из зрака могли пореметити. То би значило да мобилни у зраку заправо могу “покупити” сигнале с више базних станица. То би врло лако могло загушити мреже на тлу и узроковати “избацивања” с мрежа.

Но, неки интернационални летови имају инсталиране одашиљаче за мобилне у авионима, тако да путници без проблема могу звати и слати поруке. Све већи број авиона сада нуди бежичну интернет мрежу па је омогућено нормално сурфање и комуницирање током летова, пише 24 сата.

 

 

 

 

(N1)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img