Afrički crni panter snimljen prvi put u 100 godina

Za crnog pantera se smatralo da se u proteklih nekoliko godina kretao na različitim terenima u afričkoj divljini, ali je ipak ovu rijetku životinju vrlo teško uhvatiti objektivom kamere.

Fotograf Vil Barad-Lukas je u ovoj misiji uspio, a postoje i tvrdnje da je ovo prvi put u proteklih 100 godina da je neko uspio snimiti ovu divlju zvijer.

Nakon što je pratio tragove crnog pantera u divljini Kenije, Vil je odlučio na mjesta za koja je sumnjao da su moguća skrovišta ove rijetke životinje postaviti nekoliko svojih kamera.

- Reklama -

“Iako sam navikao da radim zamke, nisu rijetke situacije da zapravo ne dobijem ništa, jer ne znate da li će životinja koju pokušavate fotografisati uopšte proći pokraj vašeg aparata”, kazao je Barad-Lukas.

Takođe, on je rekao i to kako nije bio siguran da li tragovi koje je pronašao pripadaju “običnom” jaguaru ili crnom panteru, prenosi BBC.

“Nikada se ne nadam, a nakon prvih nekoliko noći nisam uspio snimiti ništa specijalno tako da sam s pravom počeo razmišljati o tome da ću biti pravi sretnik ako dobijem fotografiju bilo kakve divlje mačke, a kamoli crne. Međutim, četvrta noć potrage je bila ona prava”, dodao je on.

Naime, Vil je uspio dobiti fotografije mužjaka crnog pantera za kojeg, na osnovu njegove veličine, smatra da je star oko dvije godine.

“Stalno slušamo priče o crnim panterima koje žive u ovom regionu, ali do sada nismo imali visokokvalitetne snimke koji bi mogli potvrditi njihovo postojanje. Ovo su prve fotografije u skoro 100 godina koje potvrđuju postojanje crnih pantera u Africi. Zanimljivo je reći da je ovaj region ujedno poznat i kao jedino mjesto u cijeloj Africi koje bi moglo imati ove zvijeri”, kazao je dr Nikolas Pilfolf, vodeći istraživač programa za očuvanje leoparda u okrugu Laikipia u Keniji.

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime