spot_img
spot_img

Zvizdić priziva NATO snage u Brčko

spot_img
spot_img

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, sinoć je pozvao na raspoređivanje NATO-ovih trupa na području Brčko Distrikta.

Zvizdićeva reakcija stiže nakon današnjih najava predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, o secesiji ukoliko neke odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita ne budu po njegovoj volji.

Objavu Denisa Zvizdića ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Dodik ponovo, po ko zna koji put, prijeti secesijom.

Ovaj put zbog državne imovine koja mu treba, između ostalog i kao kolateral za nove kredite (a planirano je kreditno zaduženje od milijarde KM!) bez kojih bh entitet RS ne može ekonomski funkcionisati.

Pa da ponovimo lekcije.

Entitet RS nije država nego teritorijalna jedinica u sastavu BiH. To je jasno kazano u odluci US BIH kojim je zabranjeno korištenje sintagme “zajedničke institucije”.

Titular državne imovine je država BiH i tako će i ostati.

Entiteti/kantoni/gradovi/općine mogu putem državnog Zakona o državnoj imovini ili odlukom PS BIH dobiti na korištenje državnu imovinu, ali bez prava grunta.

I da, jedan od najboljih odgovora na prijetnju secesijom (pored niza drugih, institucionalnih i u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom) jeste raspoređivanje EUFOR-ovih ili NATO vojnika u Brčko Distrikt.

To bi bio momenat buđenja iz pustoga sna o nezavisnosti bh entiteta RS.

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img