Znate li šta je “Savski cvijet”?

Kulturno-sportska manifestacija “Savski cvijet”, iako mnogi građani to ne znaju, dobila je ime po prirodnoj pojavi koja se odigravala na rijeci Savi do sedamdesetih godina prošlog vijeka.

“Cvjetanje Save” bilo je svojevrsni događaj koji je u sadašnje vrijeme jako teško i zamisliti. Nermin Terzić, strastveni ribolovac i neko ko je čitav svoj život proveo na rijeci Savi, rekao je da je savski cvijet praktično bio prirodni fenomen.

- Reklama -

“Ja sam skoro 50 godina proveo na rijeci Savi i to je jedan fenomen koji je teško opisati riječima. Krajem sedmog i početkom osmog mjeseca, u zavisnosti od temperature vode i ostalih klimatskih uslova, iz larve vodenog cvijeta bi nastao savski cvijet koji smo mi zvali lepirica”, rekao je Terzić za Radio Brčko.

Ova prirodna pojava trajala je svega tri do četiri dana i činila je da Sava u tom periodu izgleda nestvarno.

“Sava se u tim trenucima bijelila i izgledala je kao pokrivena plahtom, koliko je to izražena pojava bila. Inače, taj cvijet je bio bijele boje, veličine 6-7 centimetara. Stari ribolovci su to kupili u kante, sušili i koristili kao mamac za pecanje”, naglasio je Terzić.

Nažalost, zagađenjem vodotokova ovaj prirodni fenomen je praktično iščezao, međutim, u zadnjih nekoliko godina primijećeni su rijetki primjerci savskog cvijeta kao simboli nekog boljeg vremena koje je možda pred nama.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime