spot_img
spot_img

Zločin u Boderištu: Apelacioni sud potvrdio oslobođajuću presudu

Published:

spot_img

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 23. februra ove godine donijelo drugostepenu presudu u predmetu Hazim Fazlović, kojom je odbijena kao neosnovana žalba tužioca Tužilaštva BiH, a presuda Suda BiH od 6. decembra 2022. godine potvrđena.

Prvostepenom presudom Suda BiH optuženi Hazim Fazlović oslobođen je od optužbe jer nije dokazano da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi je oslobođen od optužbe da je obavljajući dužnost komandanta 3. bataljona 108. motorizovane brigade takozvane Armije BiH mogao znati da su pripadnici interventne jedinice iz sastava 3. bataljona 108. motorizovane brigade takozvane Armije BiH 8. marta 1993. godine tokom borbenih dejstava u rejonu sela Boderište, a koje se nalazilo u zoni odgovornosti 108. pješačke brigade HVO, zarobili 11 vojnika Vojske Republike Srpske, te ih zlostavljali i u konačnici lišili života, s obzirom na to da je znao da je navedena jedinica u cilju izvođenja borbenih dejstava pretpočinjena pod komandu 108. pješačke brigade HVO, te je bio na poprištu, slijedom čega je propustio da poduzme sve nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili kažnjeni.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba, saopšteno je iz Suda BiH.

 

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img