Zlatko Androšević: Pao sam u namještaljku zadarske policije!

Zlatko Androšević, 44-godišnji bivši pomoćnik šefa jedinice kriminalističke policije distrikta Brčko, pravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na dvije godine zatvora za šverc kilograma kokaina kojeg je ličnim automobilom prenio iz BiH u Hrvatsku.

Androševića je uhapsila zadarska policija 23. okrobra prošle godine na autocesti A1 u blizini naplatne postaje Maslenica (Marune) u Audiju A3 bosanskih registarskih oznaka, u vlasništvu njegovog prijatelja Srđana Vukadinovića.

Samo tri mjeseca kasnije, 30. januara 2019., sutkinja Opštinskog suda u Zadru Ivana Parać Krišto Androševića je osudila na tri godine bezuvjetnog zatvora. Androševićev odvjetnik iz Splita Marijo Vuković uložio je žalbu na prvostupanjsku presudu smatrajući da je izrečena kazna prestroga te da je krivo utvrđeno činjenično stanje. Zadarsko Državno odvjetništvo se žalilo pak da je sankcija preniska, jer se radilo o međunarodnom krijumčarenju droge, o većoj količini teške droge koja na tržištu vrijedi oko 600 tisuća kuna, te osobi koja je u tom trenutku bila visoki policijski dužnosnik susjedne zemlje, koja je trebala provoditi zakone i osigurati njihovu primjenu, a on se svojim ponašanjem zapravo grubo narugao državnopravnom poretku Federacije BiH, ali i Hrvatske.

Međutim, predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Lidija Vidjak odbacila je žalbu odvjetništva, a žalbu Androševića djelomično usvojila smanjivši mu kaznu s tri na dvije godine zatvora.

Pravomoćnu presudu sud je donio 23. travnja ove godine, svega šest mjeseci nakon Androševićevog uhićenje, gotovo u rekordnom roku. Kako se u izdržavanje kazne ubraja i vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru, gdje boravi od 23. listopada prošle godine, Androšević će u zatvoru provesti još najviše 10 mjeseci, odnosno najvjerojatnije će biti pušten istekom dvije trećine kazne, nakon 16 mjeseci, negdje početkom 2020. godine.

Androšević se pred sudom branio na vrlo zanimljiv način. Kazao je da je kokain prenosio iz BiH u Hrvatsku jer je bio ucijenjen od strane nepoznatih osoba koje pripadaju međunarodnoj kriminalnoj udruzi. Za njih je rekao da su opasni, da ih se boji te da čak i kad bi znao koje su to osobe ne bi smio to otkriti. Ucjenjivali su ga, kako je rekao, snimljenim fotografijama njega i žene s kojom je prijateljevao mimo braka, a ona nije javna osoba. Prijetili su mu da će kompromitirajuće fotografije pokazati njegovoj ženi s kojom ima dijete, a tada se nalazila u drugom stanju.

Ucjenjivačke slike dobivao je na mobitel, ali ih nije sačuvao jer se navodno bojao da ih supruga ne bi vidjela. Poruke je dobivao na osobni, a ne službeni mobitel, s više nepoznatih brojeva, u razdoblju od posljednja dva-tri mjeseca prije počinjenja kaznenog djela.

Androšević je također rekao da je kokain u prijateljev auto stavila njemu nepoznata osoba ispod suvozačevog sjedala, zajedno s kriptiranim mobitelom. Rečeno mu da je paket preveze u Hrvatsku, te da će neka njemu nepoznata osoba drogu preuzeti na prvoj benzinskoj stanici iza Benkovca. Kazao je da za taj posao nije dobio nikakvu naknadu, a granicu je prešao na prijelazu Orašje – Županja. Kad je bio zaustavljen od strane zadarske policije, drogu im je predao dobrovoljno, priznajući odgovornost za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

Iznoseći svoju obranu Androšević je rekao kako smatra da se u ovom slučaju čak radi o namještaljci protiv njega, to jest da je PU zadarska zaprimila dojavu da zaustavi baš njegovo vozilo. Androšević međutim za cijelu svoju obranu nije iznio nikakav dokaz, kao ni dokaze za policijsku zavjeru protiv njega, pa mu prvostupanjski sud nije poklonio povjerenje, smatrajući da je njegova obrana nelogična, neživotna, neujednačena i kontradiktorna, pa stoga i neistinita.

Na profesionalnoj poziciji na kojoj je bio ne bi smio biti laka meta ucjenjivača, smatrao je sud, i bilo bi logično da je osoba s njegovim statusom, kontaktima, vještinama i znanjima te dostupnim informacijama morala naći načina riješiti jednu takvu ucjenjivačku situaciju, ako je postojala, bez da počini kazneno djelo s međunarodnim elementom.

Odnosno, kako sve to govori kako bi kao diplomirani pravnik i policajac s 23 godine radnog iskustva, umanjio svoju odgovornost za pokušaj šverca i preprodaje kokaina s ciljem da na tome zaradi.

Međutim, viši sud u Zagrebu imao je više sućuti za Androševića. Njegovo priznanje da se smatra krivim i da bi najradije, da može, vratio vrijeme u odnosu na svoje postupke, kajući se zbog počinjenog, dojmilo je predsjednicu sudskog vijeća Lidiju Vidjak. “Upravo ovakav stav okrivljenika prema svojim radnjama ukazuje na kritičnost prema vlastitim postupcima, a činjenice da se radi o osobi zrele životne dobi koji do sada nije dolazio u sukob sa zakonom te njegov obiteljski status, ukazuje da se radi ipak o manjem stupnju krivnje nego što je to utvrdio prvostupanjski sud”.

Žalba državnog odvjetništva je u potpunosti odbačena, a Androševiću tako kazna smanjena za godinu dana zatvora.

Granicu prelazio zbog Euro Jackpota

Androšević ima državljanstvo BiH i Hrvatske, bio je pripadnik HVO-a i vojni je invalid, a pravo na vojnu mirovinu namjerava ostvariti u Hrvatskoj, jer je siguran da više neće moći raditi u bosanskoj policiji. Kazao je da ima mjesečna primanja oko 7.500 kuna, da je podstanar, i jedina imovina mu je automobil Opel Astra. Granicu Hrvatske i BiH prelazi mjesečno i po deset puta, a razlog tako čestih dolazaka je što igra Euro Jackpot. Barem jednom tjedno išao bi kupiti listić u Hrvatsku, a k tome ima i bližu rodbinu u Gunji.

10 mjeseci za ‘travu’ od 12 centimetara

Dvije godine zatvora za “kazneno djelo protiv zdravlja ljudi – neovlaštene proizvodnje i prometa drogama”, neuobičajeno je mala kazna, donesena u rekordnom roku. Na ovaj način, smatraju naši sugovornici iz pravosudnih krugova, sud šalje krivu poruku, pogotovo kad se usporedi s presudama drugih sudova za kaznena dijela vezana uz drogu. Primjerice, Općinski sud u Križevcima je 2017. dosudio 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora muškarcu kojem je u kući pronađena jedna stabljika marihuane visine 12 centimetara, Huanito Luksetić je 2017. dobio dvije godine bezuvjetnog zatvora na Općinskom sudu u Rijeci jer je kao oboljeli od multiple skleroze uzgajao indijsku konoplju u vrtu (15 kilograma), a David Kruljac, sin umirovljenog generala Mladena Kruljca, u srpnju 2018. dobio je na sudu u Zagrebu 730 sati dobrotvornog rada i 200.000 kuna kazne za 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, uz pronađenih 10.500 kuna, 117 tisuća eura, digitalnu vagu i uređaj za prešanje…

 

 

 

 

(zadarski.hr)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime