spot_img

Zlata Puhovac je žena godine, posebna nagrada Slobodanki Ćurčić

Published:

Zlata Puhovac je žena koja dvije decenije prihvata tuđu djecu u svoj skromni dom i odgaja ih i brine o njima.

U Hotelu “Jelena” u Brčkom upriličena je svečanost proglašenja žene 2016. godine u Brčko distriktu.

Riječ je o manifestaciji koju po prvi put organizuje Javno preduzeće “Radio Brčko”, a dio je zvaničnog programa obilježavanja 17. godišnjice Brčko distrikta BiH.

Nakon što je prije godinu ovaj radio bio u finansijskoj dubiozi i prijetio mu je stečaj, zahvaljujući radu novog upravnog odbora na čelu sa Edinom Ražanicom i nove direktorice Dobrile Semizović, “Radio Brčko” sada izgleda kao ozbiljno preduzeće, što dokazuje i organizacija ove manifestacije.

Podršku manifestaciji za izbor žene godine pružili su Vlada i Skupština Brčko distrikta, na čelu sa Sinišom Milićem i Esedom Kadrićem, te ostali sponzori.

Zlata Puhovac žena godine, posebna nagrada Slobodanki Ćurčić

Od 25 kandidatkinja koje su predložene za izbor žene godine, petočlani stručni žiri (četiri zaposlenice Radija i jedna iz Kabineta gradonačelnika) na čelu sa Nedom Kozomarom u uži krug je odabrao deset žena: Zlatu Paprić, Ajšu Kukić, Zoricu Pedić, Zlatu Puhovac, Slobodanku Ćurčić, Džemilu Mukić, Lidiju Ljubojević, Janju Anđić, Nevresu Redžić i Feridu Halilović.

Za ženu godine proglašena je Zlata Puhovac, druga je Zorica Pedić, a treća Janja Anđić. Posebna nagrada pripala je Slobodanki Ćurčić koja, zbog toga što je javna ličnost, nije bila u konkurenciji za prve tri nagrade “običnim” građankama, ali je kao uspješna žena ipak vrednovana na ovaj način.

Nagradu Zlati Puhovac uručio je gradonačelnik Milić, koji je u izjavi za medije rekao da nagrade nisu u prvom planu, nego da je bitno da se skrene pažnja javnosti na ulogu i položaj žene u društvu.

“Sve žene, majke, supruge i kćerke zaslužuju priznanja”, naglasio je Milić.

Direktorica “Radija Brčko” izjavila je da je nastojanje organizatora išlo u pravcu vrednovanja humanitarnog rada, te da Brčko ima “toliko žena koje daju sebe da mi pomogle drugima”.

“Naša želja je da ovo preraste u tradiciju, da se širi. Žene iz ‘Radija’ su za veoma kratko vrijeme sve ovo uspješno iznijele”, istakla je Semizović.

Puhovac: Sretna sam što mogu pomoći

Zlata Puhovac je žena koja dvije decenije prihvata tuđu djecu u svoj skromni dom i odgaja ih i brine o njima.

“Sva treperim od uzbuđenja”, podijelila je ona svoje prve impresije medijima nakon osvajanja ovog priznanja.

Pored nagrade koju je dobila kao žena godine, Zlati je anonimni donator osigurao novčani iznos za matursko odijelo momku o kojem se ona brine.

“Najradije bih zaplakala, ali suzdržaću se. To su sve moja djeca. Kroz moju kuću je prošlo sedamnaestero djece i dvije samohrane majke koje su bile na rubu egzistencije. Sad imam još jednu ženu koja kod mene živi… Sretna sam što mogu pomoći”, izjavila je Zlata.

Izrađena je i skulptura koja simbolizije rimsku boginju uspjeha pod nazivom Spes, čiji tvorac je Aid Rifatbegović, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, koji je osnovnu, muzičku i srednju školu pohađao u Brčkom.

Skulptura i zlatni prsten su trebali biti uručeni Slobadanki Ćurčić, ali je ona zbog bolesti bila spriječena da prisustvuje ovoj manifestaciji, te će joj isti biti naknadno dostavljeni.

 

 

 

(otisak.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img