Зла крв уништава театар: Не стишава се бура због учешћа Бранислава Лечића у жирију Сусрета позоришта/казалишта у Брчком - nula49.com
spot_img
spot_img

Зла крв уништава театар: Не стишава се бура због учешћа Бранислава Лечића у жирију Сусрета позоришта/казалишта у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Глумац Бранислав Лечић није осуђен по тужби његове колегинице Данијеле Штајнфелд за силовање.

Против њега није чак подигнута ни оптужница, а ипак је изложен јавном линчу. И то од колега. Након што је екипа представе “64”, у режији Алисе Стојановић, повукла своје учешће из надметања на регионалним Сусретима позоришта/казалишта у Брчком, који се одржавају од 18. до 26. новембра, због сазнања да ће Лечић бити један од чланова жирија, корак даље отишли су Кокан Младеновић, редитељ представе, и писац Дарко Цвијетић, одлучивши да се повуку са фестивала.

Организаторима ове манифестације и Камерном театру 55 из Сарајева који изводи њихову представу “Шиндлеров лифт” упутили су саопштење у коме, између осталог, кажу: “Један од основних разлога за рад на представи била је потреба да се никад и нигде не релативизују злочини, да жртве имају права да добију глас који ће говорити у њихово име, да имају права да престану да буду повређиване… Лечић није осуђен по оптужбама наше колегинице, али је све у вези са тим случајем ставило, у најмању руку, огромну моралну хипотеку на његов лични и уметнички интегритет…”

Кад се већ говори о моралу, наметнуло се питање – колико је морално јавно поредити човека са злочинцем, а да то није потврђено?

– Очигледно је да је неким људима стало до скандала – каже, за “Новости”, дописни члан САНУ и редитељ Дејан Мијач.

– Воле их. Не могу у том случају да будем судија, ради се о мојим колегама. То што се они не слажу и једва чекају да један другог спотакну око нечега, то су друге приче. Пуштен је зао дух из боце и онда свако налази за сходно да може да спочитује нешто и осуди неко пре пресуде. Људи воле свађе, чарке, да се разговара о њима. О томе не волим да причам, отишао сам из позоришта. Све њих волим, и поред мана због њихових врлина. Праштам им све мане, макар имали и малу врлину.

Колеге из позоришне бранше сматрају да је реч о личном сукобу, који би морали сви актери да превазиђу, јер је њихова мисија да подуховљавају свој род, а не да се баве скандалима.

– Зла крв унутар наше бранше ће онемогућити рад на пробама и играње. То мене брине – поручио је редитељ Егон Савин.

Да збрка буде још већа, редитељ Дино Мустафић, чији комад “То никад нигде није било” изводи Народно позориште Сарајево, упутио је писмо Дирекцији Фестивала у којем предлаже да представе ове године не буду оцењиване.

Било како било, јуче је потврђено да ће фестивалска публика видети све представе, осим “Зелену чоју Монтенегра” у извођењу Београдског драмског позоришта у копродукцији са Градским позориштем из Подгорице и Градом театром Будва, која је отказана због болести глумаца.

Говорећи о дешавањима која су уследила након представе “64” у извођењу ансамбла Атеље 212 у режији Алисе Стојановић, Јаков Амиџић, директор Фестивала, рекао је да је пре прве представе редитељка Стојановић изнела некакву примедбу на чланство Лечића у стручном жирију, називајући га аморалном особом.

– На моје питање због чега је он аморалан није било одговора и онда сам их питао: Зашто ви то не решите у Београду? Пошто је Ансамбл одбио да игра, питао сам их: Ако ја Хрват из БиХ верујем правосуђу Србије, зашто ви не верујете? – испричао је Амиџић.

– Они су рекли да верују и након тога нико није довео у питање одлуку правосуђа у вези са Лечићевим случајем.

По његовим речима, проблем је настао након коментара на друштвеним мрежама, да је неки режисер из Београда отказао наступ Камерног театра 55, и то човек који нема никакве везе са тим позориштем.

– Испоставило се да директор Камерног театра нема везе са тим – рекао је Амиџић.

– По објави да нема инкриминисаног дела, позвали смо Лечића да буде члан жирија. Чекамо га десет година да дође у Брчко. Хвала му што је прихватио наш позив. За остало ћемо се ми побринути. Руководство Фестивала никада службено није обавештавало позоришта о саставу жирија. Тако је било и овог пута. А предлог Дина Мустафића смо одбили.

МРАЧАН ТУНЕЛ

Поводом ове афере огласила се и глумица Данијела Штајнфелд на “Инстаграму”. Она је захвалила својим колегама које су је подржале.

– Ако верујте једној жени, остале ће проговорити… Хвала екипи “Седам страхова”. Три ова чина учинише вас лучоношама усред мрачног тунела наше свакодневице – написала је глумица.

Лечић: Беспризорно понашање

Лечић је поводом ових дешавања на свом фејсбук-профилу објавио да ће тужити све који су у јавности говорили оно што шкоди његовој части и угледу.

– Сви сте упознати са правоснажном одлуком Вишег јавног тужилаштва у Београду којом је утврђено да никаквог силовања, силе или било чега другог није било и да је Данијела Штајнфелд изнела страшне неистине, а самим тим починила кривично дело лажног пријављивања. Јасно ми је било да неће бити лако скидање љаге са мог имена. Био сам спреман на то, али не и на ово беспризорно понашање.

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img