spot_img
spot_img

Због штрајка бранилаца у Брчком: Убице Едина Зејћировића без адвоката

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Због покушаја фискализације адвокатске дјелатности и штрајка адвоката у Брчко дистрикту који траје још од априла ове године, а који су подржале колеге из цијеле БиХ, у одбрану Сувада Дједовића, Суана Халиловића, Нихада Хукића и Самида Шабановића, осумњичених за отмицу и монструозно убиство Едина Зејћировића, укључена је Канцеларија за бесплатну правну помоћ.

Могућа жалба

– То је тачно и не само у том предмету него и у другим предметима гдје је било потребно присуство бранилаца, ангажиована је Канцеларија за бесплатну правну помоћ Брчко дистрикта – каже Самир Бегановић, портпарол Тужилаштва Брчко дистрикта.

Остаје да се види какве ће правне посљедице услиједити. Осумњичени за убиство Зејћировића могли би се жалити да им је ускраћено право на одбрану, јер нису могли одабрати браниоца. Предмет би, у том случају, могао и пасти, што би додатно узнемирило породицу убијеног Зејћировића и вјероватно створило огорчење грађана.

Језиви снимак

Стравичан случај десио се 17. новембра, кад је, сумња се, четворка отела Зејћировића и, након мучења и садистичког иживљавања, убила га у рејону Вучиловца.

Убице је открио монструозни видеоснимак који су снимили током мучења несретног Зејћировића. На снимку се чује како један од убица говори младићу: “Хо'ш код жене моје, ха? Хо'ш код моје жене? Јавио се ти њој да видиш треба ли јој шта…”

Ове ријечи, које је изговорио један од убица, јасно указују да би мотив могла бити безобзирна освета због љубоморе. На хорор снимку приказано је и малтретирање те батинање несретног младића, уз тешке увреде и псовке. Као мотив за злочин спомињало се и наводно дуговање од 2.000 КМ.

Добили пресуду

Брчански адвокат Миленко Марјановић потврдио нам је да би штрајк адвоката ускоро могао бити прекинут, јер је Апелациони суд Брчко дистрикта донио пресуду у њихову корист.

– Канцеларија за правну помоћ учествује у обавезним одбранама у кривичним поступцима и кад приватни адвокати раде, то није ништа ново. Скоро 2.000 адвоката из БиХод априла је у обустави рада пред судовима у Брчком. Апелациони суд Брчко дистрикта донио је прије два дана пресуду да је одредба којом смо увучени у фискализацију, супротна одредбама Статута Брчко дистрикта тако да отпада разлог за нашу обуставу и почињемо с радом. Очекујем да ће то бити некад послије Нове године – каже Марјановић.

Најављена фискализација – поново

Ипак, да сага о фискализацији адвокатске дјелатности у Брчком можда неће бити готова у јануару, јуче је најавио предсједник Скупштине дистрикта Есед Кадрић.

“Јасно је да је суд утврдио да се ради о процедуралном пропусту, зато што се Законодавна комисија није изјаснила о амандману на Закон о фискализацији, а не о материјалној неусклађености прописа. Након овога мислим да ће услиједити поновна иницијатива за усвајање закона који ће увести адвокате у систем фискализације”, рекао је Кадрић.

У случају да се усвајање закона понови, те да закон овај пут буде усвојен у складу са Статутом Брчко дистрикта (што с обзиром на до сада показану способност скупштинске већине није гарантовано), за очекивати је да адвокати у нашем граду поново ступе у штрајк.

На поновни расплет ове ситуације онда би смо могли чекати још неко вријеме.

 

 

 

 

 

(avaz.ba/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img