Zbog štrajka branilaca u Brčkom: Ubice Edina Zejćirovića bez advokata

- Reklama -

Zbog pokušaja fiskalizacije advokatske djelatnosti i štrajka advokata u Brčko distriktu koji traje još od aprila ove godine, a koji su podržale kolege iz cijele BiH, u odbranu Suvada Djedovića, Suana Halilovića, Nihada Hukića i Samida Šabanovića, osumnjičenih za otmicu i monstruozno ubistvo Edina Zejćirovića, uključena je Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć.

Moguća žalba

- Reklama -

– To je tačno i ne samo u tom predmetu nego i u drugim predmetima gdje je bilo potrebno prisustvo branilaca, angažiovana je Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć Brčko distrikta – kaže Samir Beganović, portparol Tužilaštva Brčko distrikta.

Ostaje da se vidi kakve će pravne posljedice uslijediti. Osumnjičeni za ubistvo Zejćirovića mogli bi se žaliti da im je uskraćeno pravo na odbranu, jer nisu mogli odabrati branioca. Predmet bi, u tom slučaju, mogao i pasti, što bi dodatno uznemirilo porodicu ubijenog Zejćirovića i vjerovatno stvorilo ogorčenje građana.

Jezivi snimak

Stravičan slučaj desio se 17. novembra, kad je, sumnja se, četvorka otela Zejćirovića i, nakon mučenja i sadističkog iživljavanja, ubila ga u rejonu Vučilovca.

Ubice je otkrio monstruozni videosnimak koji su snimili tokom mučenja nesretnog Zejćirovića. Na snimku se čuje kako jedan od ubica govori mladiću: “Ho'š kod žene moje, ha? Ho'š kod moje žene? Javio se ti njoj da vidiš treba li joj šta…”

Ove riječi, koje je izgovorio jedan od ubica, jasno ukazuju da bi motiv mogla biti bezobzirna osveta zbog ljubomore. Na horor snimku prikazano je i maltretiranje te batinanje nesretnog mladića, uz teške uvrede i psovke. Kao motiv za zločin spominjalo se i navodno dugovanje od 2.000 KM.

Dobili presudu

Brčanski advokat Milenko Marjanović potvrdio nam je da bi štrajk advokata uskoro mogao biti prekinut, jer je Apelacioni sud Brčko distrikta donio presudu u njihovu korist.

– Kancelarija za pravnu pomoć učestvuje u obaveznim odbranama u krivičnim postupcima i kad privatni advokati rade, to nije ništa novo. Skoro 2.000 advokata iz BiHod aprila je u obustavi rada pred sudovima u Brčkom. Apelacioni sud Brčko distrikta donio je prije dva dana presudu da je odredba kojom smo uvučeni u fiskalizaciju, suprotna odredbama Statuta Brčko distrikta tako da otpada razlog za našu obustavu i počinjemo s radom. Očekujem da će to biti nekad poslije Nove godine – kaže Marjanović.

Najavljena fiskalizacija – ponovo

Ipak, da saga o fiskalizaciji advokatske djelatnosti u Brčkom možda neće biti gotova u januaru, juče je najavio predsjednik Skupštine distrikta Esed Kadrić.

“Jasno je da je sud utvrdio da se radi o proceduralnom propustu, zato što se Zakonodavna komisija nije izjasnila o amandmanu na Zakon o fiskalizaciji, a ne o materijalnoj neusklađenosti propisa. Nakon ovoga mislim da će uslijediti ponovna inicijativa za usvajanje zakona koji će uvesti advokate u sistem fiskalizacije”, rekao je Kadrić.

U slučaju da se usvajanje zakona ponovi, te da zakon ovaj put bude usvojen u skladu sa Statutom Brčko distrikta (što s obzirom na do sada pokazanu sposobnost skupštinske većine nije garantovano), za očekivati je da advokati u našem gradu ponovo stupe u štrajk.

Na ponovni rasplet ove situacije onda bi smo mogli čekati još neko vrijeme.

 

 

 

 

 

(avaz.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime