Zbog nevremena pokrenuto tlo u više brčanskih naselja: Nema para za sanacije klizišta

Novo klizište na obali kanala Lukavac zabrinulo je sve meštane brčanskog naselja Lukavac. Trenutno na području Brčko distrihta ima registrovanih 130 klizišta.

U Odeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu brčanske Vlade kažu da klizišta imaju tendenciju širenja.

- Reklama -
– Proverićemo kolika su oštećenja obale i videti da od novca za obnovu od poplava, za koji imamo okvirni sporazum uradimo hitnu sanaciju – kaže Ljljana Zenunović, šef Pododeljenja za vodoprivredu, koje je nadležno za sanaciju odrona od klizišta.

Ona navodi da je mnogo teža situacija u Gornjoj Skakavi gde se klizište aktiviralo pre nekoliko dana i zahvatilo je 32 dunuma zemljišta, te ugrozilo imanje Pere Ilića.

– Reč je o velikom klizištu koje je došlo na oko 15 metara od kuća, a zemlja se i dalje urušava – objašnjava Muhamed Gibić, šef Odseka Civilne zaštite. On navodi da ne mogu pomoći građanima čija imanja odnose klizišta, jer još uvek nije usvojen budžet Distrikta. Kako saznajemo, nadležno Odeljenje za javnu bezbednost predložiće da se iz budžeta izdvoji oko 600.000 KM za sanaciju.

– Ne možemo ništa raditi dok se ne usvoji budžet i donese plan sanacije klizišta. Osim toga tu se mora raditi projekat potpune sanacije kao i revizija bušotina i privremene sanacije iz 2014. godine, kada su postavljeni šipovi koji su sada popustili – kaže Gibić. On dodaje da je teško očekivati intervenciju od novca iz  rezervi, jer bi u tom slučaju Vlada morala proglasiti elementarnu nepogodu. Gibić ne krije da i tom slučaju sanacija se ne bi mogla raditi jer nedostaju projekti.

Istovremeno, Gibić navodi i da pored nedostatka novca  Brčkom nedostaju i stručni kadrovi.

– Nameravali smo da zaposlimo geologa, građevinskog inženjera i građevinskog tehničara koji bi se bavili klizištima i njihovom sanacijom i nadam se da ćemo to ove godine konačno moći da uradimo. Njihov zadatak biće i da završe registar klizišta koji je urađen samo delimično, a koji je veoma bitan za pouzdano praćenje stanja na terenu – dodao je Gibić.

Najviše klizišta je na obroncima Majevice, a nekoliko je registrovano i u samom gradu na Ficibajeru, naseljima Klanac i Brezovo polje.

Zbog seče šume nastaju klizišta

Klizišta nisu nepoznata ljudima u podmajevičkim naseljima. Zovu ih seline. Pre nekoliko decenija bilo ih je znatno manje nego danas, oko 70.

Nova klizišta nastala su uglavnom usled nekontrolisane seče šuma i ne brige o pošumljavanju. U gradu i užoj okolini posledica su neplanske izgradnje i gradnja na nasutim terenima.

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime