spot_img
spot_img

Због кршења мјера пет особа осуђено на новчане казне у распону од 800 до 2.500 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Од проглашења стања природне несреће због болести COVID-19 (коронавис) Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ отворило је већи број предмета у вези с кривичним дјелима непоступања по здравственим прописима за вријеме епидемије и преношења заразне болести.

Интензивно поступајући по пријавама надлежних органа и у вријеме ванредне организације рада, која је трајала од 17. марта до 1. јуна, Тужилаштво је у вези с овим кривичним дјелима отворило истраге у осамнаест предмета против 24 особе.

Здравље људи се у свим околностима, а нарочито у ванредним, какво је стање изазвано пандемијом коронавируса, поред осталих мјера надлежних органа, штити и кривичним законима. У том циљу, Кривичним законом Брчко дистрикта БиХ прописано је да ко не поступи по прописима или наредбама којима надлежно тијело здравствене службе одређује прегледе, дезинфекцију, одвајање болесника или другу мјеру за сузбијање или спречавање заразне болести код људи, па због тога дође до опасности од ширења заразне болести, казниће се казном затвора до једне године. У оваквим случајевима ради се о кривичном дјелу преношења заразне болести из члана 221 став (1) овог закона. Истовјетна казна пријети и ономе ко за вријеме епидемије какве заразне болести само не поступи по наредбама или одлукама донесеним на основу прописа надлежног тијела којима се одређују мјере за сузбијање или спречавање епидемије. У таквим случајевима ради се о кривичном дјелу непоступања по здравственим прописима за вријеме епидемије из члана 222 Кривичног закона.

Тужилаштво је до сада подигло десет оптужница против једанаест особа, док је истрагама овог органа гоњења обухваћено још петоро осумњичених.

У сваком од укупно пет завршених случајева пред Основним судом Дистрикта донесене су осуђујуће пресуде којима је изречено 6.600,00 КМ новчаних казни, у износима од 800,00 до 2.500,00 КМ појединачно.

Тужилаштво Брчко дистрикта, у сарадњи с Полицијом Дистрикта и другим надлежним органима, наставља интензивно процесуирање свих кривичних дјела из надлежности ове правосудне институције, при чему су кривична дјела против здравља људи и даље у нарочитом фокусу органа гоњења у дистрикту Брчко.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ
ЗЕКЕРИЈА МУЈКАНОВИЋ

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img