Zbog jačeg izlivanja Tinje pogoršano stanje u Donjoj Skakavi, Poljacima i Jagodnjaku

Stanje sa poplavama na području Brčko distrikta je, prema poslednjim informacijama, pogoršano u dijelu Donje Skakave, Poljaka i Jagodnjaka jer je došlo do jačeg izlivanja rijeke Tinje iz korita.

Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Pododjeljenju za civilnu zaštitu kaže da je put u Bukviku, od željezničke pruge do mosta, preplavljen.

- Reklama -

“Zbog toga je uslijedilo zatvaranje ovog dijela puta za saobraćaj, ali ipak postoji mogućnost prelaska viših vozila na vlastitu odgovornost”, rekao je Hasanbašić.

U Vukšić je danas poslat bager koji prokopava jedan kanal, a pune se i vreće pijeskom u cilju provođenja aktivnosti na sprječavanju nadolazećeg poplavnog talasa rijeke Tinje. Na ovim područjima, tokom dana, nije bilo evakuacija stanovnika.

Prema Hasanbašićevim riječima, rijeka Brka koja se juče iz korita izlila u mjesnim zajednicama Palanka i Brka, danas se povukla pa je situacija na tom dijelu mnogo stabilnija.

Hasanbašić je podsjetio da su ekipe Civilne zaštite odmah nakon izlijevanja Brke intervenisale u Rašljanima, Maoči, te Palanci, Brci i Rahiću gdje je bilo najviše problema.

U ta mjesta je isporučeno 25 kubika pijeska u 2.000 vreća, te pružena pomoć stanovništvu. Privremeno je evakuisano ili, sa jedne na drugu lokaciju, premješteno tridesetak mještana Rahića i Brke.

Sve ekipe Civilne zaštite i spašavanja su i dalje na terenu i ukazuju svu potrebnu pomoć stanovnicima Brčko distrikta koji se, u hitnim slučajevima, mogu za pomoć obratiti na brojeve telefona 121 i 123.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime