spot_img

Zbog čega u Distriktu još uvijek nema CT-a i magnetne rezonance?

Published:

spot_img

Prošla godina bila je uspješna po pitanju nabavke medicinske opreme, neohodne za funkcioniranje javnog zdravstva u Brčko distriktu.

Zahvaljujući Vladi Brčko distrikta nabavljena je skupa aparatura, dok će se na nabavku CT-a i magnetne rezonace (MG) sačekati još neko vrijeme.

Šef Odjeljenja za zdravstvo dr Sabrija Čandić objašnjava da su javne nabavke, čiji je su krajnji isod najčešće bile žalbe, prouzrokovale zastoj nabavke CT aparata, dok je savremenu magnetnu rezonacu bilo nemoguće smjestiti u postojeći bolnički prostor, a gdje stara MR bila smještena, zbog čega se treba pristupiti izgradnji novog prostora.

”Aparat CT do sada nije nabavljen jer je postojao čitav niz žalbi, gdje se jedna za drugom završavala iz formalnih razloga. Dobio sam informaciju da je protekle godine stigla neispravna žalba, koju ćemo vjerovatno odbaciti, tako da ćemo vrlo brzo krenuti u otvaranje ponuda za CT aparat”, izjavio je dr. Čandić, podsjećajući da su na inicijativu Vlade Distrikta u Zdravstvenoj ustanovi nabavljeni aparati za određivanje kvalite vode i hrane, digitalna rendgenskopija, između ostalog i više ultrazvučnih uređaja, šest sanitetskih vozila, dok je u pripremi i nabavka kardiološkog UZV.

Svi bi ovi uređaji teško mogli raditi, da tokom prošle godine nije izgrađena nova trafostanica u krugu bolnice.

Podsjetimo, lokalna vlast podržala je projekt obnove ginekološko-akušerskog dijela JZU “Zdravstveni centar Brčko”, koji je uspješno realizovan u decembru protekle godine.

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img