Završeni građevinski radovi na obilaznici oko Brčkog

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti i javnih institucija Brčko distrikta BiH obišli su danas sa predstavnicima Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ obilaznicu na kojoj su završeni građevinski radovi vrijedni nešto više od 27 miliona evra.

Riječ je o najvećem kapitalnom projektu realizovanom na području ove lokalne zajednice koji je realizovan u dijelu od naselja Gredice do Gorica u dužini od 18,86 kilometara. Osim toga izgrađeni su i dodatni kilometri puta. Realizaciju najvećeg infrastukturnog projekta pozdravio je i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

„Ova saobraćajnica će u svakom slučaju doprinijeti da se rastereti saobraćaj kroz centar grada. Siguran sam da će ona odgovoriti svojoj svrsi i namjeni. Postoje i inicijative, u posljednje vrijeme su intenzivirani razgovori o tome, da uz ovu trasu bude buduća saobraćajnica koja će povezivati Sarajevo i Beograd, za šta smo veoma zainteresovani“, izjavio je Milić.

Na samoj trasi je izgrađeno 19 objekata od čega je 11 mostova dužine 35–320 m, pet natputnjaka i tri potputnjaka. Izgrađeno je 6 raskrsnica od čega su 4 kružne i 2 raskrsnice u nivou.

„Urađeno je i 24 km paralelnih puteva sa lijeve i desne strane, te regulacija 18 bujičnih vodotoka, što se, posebno, trenutno u ovom kišnom periodu pokazalo koliko je važno. Uradili smo, između ostalog, i 23 km cjevovoda sa prorezom za unutrašnje odvodnjavanje“, rekao je Miroslav Miškić, direktor JP „Putevi Brčko“, podsjetivši da je projekat realizovan kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon što su radovi uspješno okončani slijedi tehnički pregled, pribavljanje upotrebne dozvole i puštanje u saobraćaj.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime