spot_img

Zavod za zapošljavanje bilježi konstantan pad broja nezaposlenih

Published:

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH  trenutačno bilježi  11.640 nezaposlenih osoba. Prema riječima direktora Zavoda za zapošljavanje, Vlade Jevtića, dolazi do konstantnog pada broja nezaposlenih osoba, a istovremeno dolazi do rasta broja zaposlenih osoba.

U 2016. godini , u odnosu na 2015. godinu došlo je do smanjenja broja nezaposlenih za 824 osobe, dok je posao dobila 431 osoba, što je veoma pozitivno, jer je pokazatelj da nije riječ o smanjenju broja nezaposlenih zbog odlaska u inostranstvo, nego dolazi i do određenog broja zapošljavanja, istakao je Jevtić.

Slična tendencija  se nastavlja i u ovoj godini, tako da se zaključno s krajem prošlog mjeseca, smanjio broj nezaposlenih za 499 osoba. Svake godine Zavod za zapošljavanje sprovodi aktivnu politiku zapošljavanja, između ostalog  tri programa vlastitim sredstvima. Ove godine to će biti program zapošljavanja osoba mlađe životne dobi, do 35 godina starosti, zatim zapošljavanje osoba starije životne dobi, žene 45 godina i preko, i muškarci 50 godina i preko, te po prvi put imaće zapošljavanje osoba s invaliditetom, gdje će  se sredstvima zavoda finansirati dio bruto dohotka, rekao je  Jevtić.

Jevtić je još istakao da je u suradnji s Vladom distrikta od 2012 godine do 2016 godine u programu samozapošljavanja, otvoreno ukupno 145 privatnih poduzeća, dok je u ovoj godini otvoreno je 42 privatna poduzeća.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img