Завод за планирање почиње радити на утврђивању будуће трасе ауто-пута кроз Дистрикт

Неколико мјесеци од званичног почетка рада, Завод за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта је добио први велики посао којим ће се бавити у наредном периоду, а то је утврђивање трасе кроз Дистрикт, будућег ауто-пута Београд-Сарајево.

Овај Завод би током 2021. године требао радити на још два велика пројекта.

„Утврђивање ове трасе је веома сложен посао и ту је улога Завода да предвиди најоптималније опције о којима ће се након спроводених јавних и стручних расправа донијети коначна одлука. Ја чврсто вјерујем да ћемо ускоро сустићи ентитете у тим активностима“, истакао је за Радио Брчко Исмет Дедеић, директор овог завода.

Он наглашава да треба отворено разговарати и о томе да пројектовање, изградњу и управљање тим будућим ауто-путем кроз Дистрикт треба препустити ентитетима јер је у питању огромна инвестиција гдје би Брчко требало да буде стручни сервис у смислу утврђивања трасе и рјешавања имовинско правних односа.

Завод за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта би у овој години требао да уради и пројектну документацију за израду новог моста Брчко-Гуња преко ријеке Саве, те регулациони план за будућу Индустријску зону “Брка” чији обухват износи 160 хектара земљишта.

Дедеић је истакао да су неки били скептични што се тиче потребе за успоставом једног оваквог Завода, а његова улога се огледа у томе што је за потребе израде просторно планске и пројектне документације Брчко дистрикта до сада ангажовао 117 фирми из БиХ и иностранства. Убудуће би све ове послове на себе требао преузети овај Завод.

“И поред великих улагања у ова документа у претходном периоду, Брчко дистрикт данас има ситуацију да је централни дио града покривен планском документацијом тек са 30 посто, приградски дио са око 20 посто, док рурални дио практично нема просторно-планске документације”, додао је Дедеић.

Програм рада овог Завода у 2021. години би се требао наћи пред посланицима Скупштине Брчко дистрикта на наредном засједању. Њиме је планирано да Завод осим поменутих пројеката ради и пројекат будуће мултиплекс дворане, пројекат збрињавања чврстог отпада те друге инфраструктурне и комуналне пројекте у урбаном и руралном дијелу Брчко дистрикта.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime