Zavod za izgradnju: Konačno uređenje prostornog planiranja ili Vlada iznad Vlade

S ciljem stvaranja preduslova za bržu realizaciju kapitalnih projekata poslanici brčanskog parlamenta usvojili su u prvom čitanju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju.

Izmjene predviđaju produženje važenja regulacionih planova koji su istekli do donošenja novih, kao i da se prilikom izgradnje komunalne infrastrukture lokacijski uslovi mogu izdati uz stručno mišljenje tamo gdje dokumentima prostornog planiranja nisu predviđena adekvatna rješenja.

Podršku je dobio i Nacrt zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta, kod koga je nakon burne rasprave i u nedostatku kvoruma prije dvije nedjelje prekinuta sjednica Skupštine.

- Reklama -

Ovim zakonom predviđa se osnivanje zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta, a ponuđeni tekst poboljšavaće se kroz amandmane, koje su najavili iz poslaničkih klubova skupštinske većine, koji su i predlagači ovog zakona.

Javna rasprava

Poslanici vjeruju da će do kvalitetnih rješenja doći i uz pomoć stručne javne rasprave koja će se, kako je Skupština odlučila, održati već iduće sedmice, 19. i 20. marta.

Osnovna primjedba opozicije je da će na način kako je predloženo osnivanje zavoda značiti razvalašćivanje većine organa uprave, odnosno odjeljenja Vlade.

Milan Purić, poslanik SDS, ponovio je da ovaj zakon smatra podvalom i da se njime ne definišu planiranje i razvoj nego formiranje zavoda što, kako je rekao, nije slučaj ni u jednoj drugoj lokalnoj zajednici.

– Svugdje se to definiše kao javno preduzeće ili javna ustanova, a ovdje se to radi zakonom, i to specijalnim zakonom koji obavezuje da se svi drugi propisi usklade sa ovim zakonom čime se pravi nadvlada, sa posebnim ingerencijama, često jačim od Vlade. Zavod bi bio bez adekvatne kontrole jer nadzor nije definisan, izuzev u vidu šestomjesečnog izvještavanja Skupštine. Zavod za izgradnju u Brčkom treba ali zavod kakav imaju druge lokalne zajednice, a ne stvaranje detašmana moći kakve smo viđali u prošlosti, poput pijace Arizona – rekao je Purić.

Programsko budžetiranje

Nezavisni poslanik Uroš Vojnović smatra da je ideja o formiranju zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta dobra i da ne predstavlja nikakvu opasnost za nadležnosti Vlade.

– Formiranje zavoda će omogućiti da se prostorni i drugi planovi koji se sada izrađuju u Banjaluci i Sarajevu izrađuju u Brčkom. Mi sada imamo problem jer kod bilo koje izmjene i dopune regulacionog ili drugog plana višeg ili nižeg reda treba sprovesti proceduru javne nabavke koja traje najmanje od tri do šest mjeseci – rekao je Vojnović, dodavši da je to veoma dug period za potencijalne investitore.

Osnivanje zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta predviđeno je i programom rada Vlade Brčko distrikta za ovu godinu, koji je takođe dobio podršku Skupštine.

Okvirna lista zakona koje Vlada planira mijenjati i donjeti sadrži 56 zakona među kojima je i novi zakon o budžetu koji će omogućiti programsko budžetiranje, set zakona o električnoj energiji i novi zakon o radu o kome su poslanici započeli raspravu.

Formirati koordinaciono tijelo

Skupština je usvojila odluka o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu „Luka Brčko“ u iznosu od 10 milion evra, od čega su 3 miliona grant sredstva. Rok otplate je 15 godina, grejs period tri godine i kamatna stopa jedan odsto.

Skupština je zadužila Vladu da sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pokrene pregovore oko produženja grejs perioda i da formira koordinaciono tijelo koje će pratiti pripremu projekta „Luka Brčko“ i o tome izvještavati nadležne skupštinske komisije svakih 15 dana.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime