spot_img

Зашто је „Комунално“ у фокусу истражних органа Брчког?

Published:

Комунално Брчко у фокусу је истражних органа, након што су се у протеклом периоду медији бавили низом спорних радњи у овом јавном предузећу.

Полиција је прије неколико дана извршила претресе просторија Комуналног с циљем проналаска и одузимања одређене документације и предмета који би послужили у доказивању кривичног дјела “Злоупотреба положаја или овлаштења“.

Запосленик у Јавном предузећу Комунално Брчко Славиша Ђукић у посљедњих више једне године пријављује по њему незаконите радње у овој предузећу. За сада без успјеха – стога није задовољан радом Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ и главног тужиоца Зекерије Мујкановића, од којег тражи да поднесе оставку.

„Сматрам да је због сукоба интереса у вези са предметима Јавног предузећа Комунално, а гдје су њему запослена три члана уже породице, морао предмет предати сљедећем тужилаштву које је надлежно. Он то није учинио. На одбачене пријаве његови одговори су дегутантни, вријеђају интелигенцију и здрав разум“, тврди Ђукић.

Углавном се ради о пријавама о радно-правном статусу појединих запосленика те злоупотребама положаја при запошљавању и јавним набавкама. Ни у једном овом случају Тужилаштво до сада није донијело наредбу о провођењу истраге, јер је утврђено да нема елемената кривичног дјела. Главни тужилац је одговорио на оптужбе да је у сукобу интереса.

„Они обављају обичне послове, референтске, ништа руководеће, ништа истакнуто. Заиста држим као потпуно произвољне и неутемељене такве тврдње да се ради о пристрасности мене као главног тужиоца. У пракси предмете по пријавама раде поступајући тужиоци. Ја сам на крају у свим тим предметима само се усагласио са њиховим одлукама“, истиче Мујкановић.

Није познато да ли претреси Комуналног, с циљем проналаска и одузимања одређене документације и предмета који би послужили у доказивању кривичног дјела “Злоупотреба положаја или овлаштења“, имају икакве везе са наведеним пријавама. Очито је само да се у овом јавном предузећу нешто озбиљно дешава, а занимљиво је да је неколико дана прије полицијске акције у Комуналном одржан састанак са представницима брчанске извршне и законодавне власти.

„Сматрам да је управо заказао тај правосудни систем. Тужилаштво, као основни темељ правне државе који ће сваку незаконитост и корупцију извести пред лице правде, нажалост је заказао. Надам се да ће у будућности се ствари промијенити, поготово што је утјецај међународног фактора, бит ћу конкретан – америчке амбасаде, уназад годину и по дана такав да су корупцију означили као карцином друштва“, подсјећа Божидар Јовић, предсједник Удружења Демос Брчко.

Политичари у Босни и Херцеговини у јавним предузећима виде свој плијен, стављајући под контролу процесе именовања на руководеће функције, запошљавање и јавне набавке. Национално и страначки све се дијели. У посљедњих шест година Комунално Брчко је промијенило три директора, што је доказ да постоје одређени проблеми када су у питању кадровска рјешења. Такођер, тужбе бивших директора говоре о неуређености унутрашњих аката и процедура.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img