spot_img
spot_img

Zašto Brčko nema kupalište na Savi?

spot_img
spot_img

Visoke dnevne temperature mnoge Brčake sa gradskog asfalta odvode negdje gdje ima vode i mogućnosti da se rashlade. Nažalost, u Brčkom nema velikog izbora uprkos činjenici da smo grad koji leži na rijeci Savi.

Obala Save nije adekvatno uređena te ne čudi pitanje koje svi postavljaju – zašto Brčko nema kupalište na Savi?

Obala rijeke Save u Brčkom mogla bi biti idealno mjesto na kojem bi Brčaci provodili vruće ljetne dane, što bi bilo i sasvim normalno. Međutim, mi imamo to što imamo – obalu koja ni na koji način nije uređena za kupanje i rekreaciju. Nije da nema projekata – ima ih i to čini se i viška, i sve dok se ne nađe balans između dva projekta neće se moći krenuti u realizaciju uređenja prostora na brčanskom Ficibajeru.  Naime, aktivnosti izrade regulacionog plana Ficibajer se vode od 2014. godine a stanje je takvo da u resornom odjeljenju postoje dva sučeljena prijedloga.

“Nadležni šef u prethodnom periodu je naručio još jedan planski dokument za isti obuhvat i mi trenutno imamo za taj isti obuhvat Ficibajera dva prijedloga. Ono što odjeljenje sada radi je da je pripremilo informaciju koju će poslati na Vladu. Informacija bi se odnosila na to da imamo ta dva ponuđena rješenja i da Vlada zauzme stav u kojem bi pravcu išli” rekla je Svjetlana Čivčić, šefica Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove.

Sa nosiocem izrade koji je izradio prvo rješenje  postoji i ugovor iz 2014. godine koji je na snazi a aktivnosti su još u toku. Drugo rješenje je naručeno krajem 2015. godine. Dva rješenja sa različitim konceptima sada treba uskladiti, a po zakonskim procedurama sve treba biti završeno sa prvim naručiocem posla, bez obzira za koji od dva prijedloga se vlast odluči.

“Čim je ugovor sklopljen sa nosioce izrade sredstva su obezbijeđena. Sredstava ima. Procedura je takva da ako bi s eoslučili za drugo rješenje onda bi prvi nosilac izrade trebao da razradi to rješenje jer s njima imamo aktivan ugovor i sam njima je i zakonom propisana procedura provedena, znači s njima bi i morali da završimo to, bez obzira koja od ta dva prijedloga rješenja izaberemo” kaže Čivčić.

Koje god rješenje da vlast izabere moraju biti svjesni da Sava i plivanje na Savi moraju imati budućnost jer to žele i hoće građani ovoga grada. Dosta je ljudi koji na svoju ruku daju doprinos da Sava, koliko toliko bude dostupna građanima a ne ustručavaju se da i sami nešto rade kako bi dali svoj doprinos. U posljednje vrijeme svakodnevno u popodnevnim satima vidimo djecu na Savi koju članovi brčanskih udruženja Atos i Nemo besplatno uče plivati. Na Savi su svakodnevno brodice i čamci, ribari, šetači, samo još fali kupalište pa da imamo i plivače.

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img