Zaštiti domaće životinje i kućne ljubimce od niskih temperatura

Zbog veoma niskih ili ekstremno niskih temperatura koje vladaju mjesec dana, našim građanima je veoma teško zaštiti kako svoje ljubimce koje drže vani, tako i one životinje koje su u farmskom uzgoju, kazao je Perica Burgić  šef Pododjeljenja za veterinarstvo pri Odjeljenju za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH.

Burgić kaže da je životinjama potrebno osigrati smještaj da im je toplo, i da mnogo toga zavisi od vrste životinje, naprimjer životinjama koje imaju više dlake i koja je gušća, kao i ovcama koje imaju runo je mnogo lakše. Potrebno je osigurati da se životinja ne smrzava, ali i povesti računa i kada je ishrana u pitanju. Potrebno je hraniti životinje tako što kada jedu, preostalu hranu skloniti, kako ne bi jeli smrznutu hranu, a i voda treba biti redovno mijenjana i pogodna za piće, odnosno pitka voda jer ako temperatura vode ne odgovara čovjeku, onda ne odgovara ni životinji.

Što se tiče većih životinja, odnosno farmskog uzgoja, Burgić kaže da je veoma teško na ovako niskim temperaturama održati da vodovodne cijevi ne popucaju, a sigurno i da je teško postići takvu temperaturu koja odgovara životinjama koje borave u tome prostoru .

U svakom slučaju građani se snalaze kako znaju i umiju, navodi Burgić. Veoma je bitno, posebno u poluotvorenim objektima, da životinje imaju dovoljno suve prostirke, kaže on, navodeći da je svakodnevno u kontaktu s farmerima odnosno poljoprivrednim proizvođačima, i da je dugogodišnje bavljenje ovim poslom uglavnom rezultiralo određenim iskustvom.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime