Zasebna sjednica Skupštine o stanju u brčanskom zdravstvu

Posebna tematska sjednica brčanskog Parlamenta posvećena situaciji u ovdašnjem zdravstvu, biće održana u četvrtak, 30. marta. To je temeljni zaključak sinoćnje rasprave po traženoj Informaciji zastupnika Željka Antića, a koja se ticala razloga i visine naknade koju roditelji oboljele dijece plaćaju za zajednički boravak na Odjeljenju pedijatrije.

“Mada smo u ovom segmentu duplo povoljni od svih u BiH, jer na pratnju bez naknade kod nas pravo imaju roditelji dijece do dvije godine starosti, a drugdje do godinu dana, a preko toga dnevna participacija je 24 marke, dok se u drugim Bolnicama u BiH kreće od 45-95 KM, smatramo da se trebaju stvoriti još povoljni uslovi, posebno pomjeriti sa trenutne dvije, bar na uzrast od 4 godine starosti dijeteta”, rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

- Reklama -

Osim ove odluke na zasebnoj sjednici, zakazanoj za 15 dana, Skupština će analizirati ukupnu situaciju u zdravstvu sa akcentom na odnos JZU “Medicinski Centar – Brčko” i Fonda Zdravstva Distrikta.

Inače tokom popodnevnog i sinoćnjeg rada, Parlament je, kroz prvo čitanje, pustio u proceduru Izmjene i dopune zakona o Direkciji za finansije  Poreskoj upravi i Trezoru te Kancelariji za upravljanje  javnoj imovinom, koje imaju za cilj da čelne pozicije u ovim ustanovama budu reizborne, odnosno imenovanja ljudi na mandatni period od četiri godine.

Kako je najavljeno naredna redovna sjednica Skupštine biće održana 29. marta, dan prije one tematske o situaciji u zdravstvu Distrikta.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime