spot_img

Zanatski centar Brčko i dalje čeka uređenje

Published:

spot_img

Uređenje Zanatskog centra u Brčkom nikako da započne, iako je obezbijeđen novac i izabran izvođač radova, koji je odustao od ovog posla.

To je produžilo muke vlasnika zanatskih radnji i ugostiteljskih objekata koje su još uvijek otvorene i rade iako ih je zbog neuređenosti zanatskog centra sve manje. Najviše nedaća zadaju im ispucala stpeništa i pločnici, neriješana odvodnja oborinskih voda i mrak, jer nema ulične rasvjete.

Fatima Mehtić, suvlasnica jednog od lokala u kome radi od 2000. godine kaže da ih je sve manje i da su lokali oko nje već odavno zatvoreni.

– Nekada je ovdje bio restoran, kafić, samoposluga, a sada sam u ovom dijelu sama. Kako sve propada i zarasta ljudi odustaju ne pomažu ni niske cijene zakupa. Samoposluga se više ne vidi od rastinja i služi uglavnom kao sklonište za životinje. Tu ima zmija, mačaka i stalno se plašim da će sve to dovesti do nekakve zaraze, jednostavno strahota. U cijelom Zanatskom centru nemamo ni jedno svjetiljku ulične rasvjete, stepeništa se raspadaju, nemaju rukohvate. Nema ni odvoda, pa se kada su kiša ili snijeg ne može ni prići salonu – kaže Mehtićeva. Ona tvrdi da se sve to može srediti, jer ima novac za tu svrhu.

– Može se to srediti, ima novac za to, a može se i od vlasnika zahtijevati da održavaju svoje lokale – naglašava Mehtićeva.

Objašnjava da su prije par godina peticijom vlasnika lokala kod lokalnih vlasti izdejstvovali novac za rekonstrukciju vanjskog djela Zanatskog centru, ali da se ništa nije pomjerilo s mrtve tačke.

Jelena Duvnjak, šef Sektora održavanja u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta kaže da je projekat rekonstrukcije urađen 2014. godine i da je za ovu namenu obezbijeđeno 250.000 KM. U oktobru 2016. godine potpisan je ugovor sa izvođačem radova ali i nakon nekoliko intervencija nadležih radovi nikada nisu započeti.

– Izvođač tvrdi da u projektnoj dokumentaciji ima više nedostatka i neusaglašenosti projekta sa stvarnim stanjem. Jedna od primjedbi bila je da je projektovana debljina ploča koje treba postaviti manja o potrebne i da bi to znatno poskupilo radove. Više puta smo tražili da radovi započnu i da u hodu prevaziđemo ovaj problem i druge nejasnoće ali izvođač nije bio spreman na to – pojašnjava Duvnjak.

Ona ističe da im nije preostalo ništa drugo nego da raskinu ugovor stoga su pokrenuli odgovarajuće radnje i trenutno čekaju mišljenje i saglasnost Prvobranilaštva Brčko distrikta.

Nakon toga pristupiće se raspisivanju tendera za izbor novog ponuđača, što sve skupa početak rekonstrukcije Zanatskog centra u Brčkom pomjera do proljeća iduće godine. Projekat rekonstrukcije Zanatskog centra predviđa postavljanje ploča na cijelom platou, rješavanje odvodnje oborinskih voda i postavljanje rasvjete.

Zatvoreni lokali

Zanatski centar u Brčkom nalazi se u najužem dijelu grada. Sagrađen je polovinom 80-tih godina prošlog vijeka, a čini ga pedesetak lokala različite namjene u vlasništvu fizičkih lica koji se bave zanatima i uslugama. Više od polovine lokala je godinama zatvoreno i zapušteno.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img