spot_img
spot_img

Занатски центар Брчко и даље чека уређење

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Уређење Занатског центра у Брчком никако да започне, иако је обезбијеђен новац и изабран извођач радова, који је одустао од овог посла.

То је продужило муке власника занатских радњи и угоститељских објеката које су још увијек отворене и раде иако их је због неуређености занатског центра све мање. Највише недаћа задају им испуцала стпеништа и плочници, неријешана одводња оборинских вода и мрак, јер нема уличне расвјете.

Фатима Мехтић, сувласница једног од локала у коме ради од 2000. године каже да их је све мање и да су локали око ње већ одавно затворени.

– Некада је овдје био ресторан, кафић, самопослуга, а сада сам у овом дијелу сама. Како све пропада и зараста људи одустају не помажу ни ниске цијене закупа. Самопослуга се више не види од растиња и служи углавном као склониште за животиње. Ту има змија, мачака и стално се плашим да ће све то довести до некакве заразе, једноставно страхота. У цијелом Занатском центру немамо ни једно свјетиљку уличне расвјете, степеништа се распадају, немају рукохвате. Нема ни одвода, па се када су киша или снијег не може ни прићи салону – каже Мехтићева. Она тврди да се све то може средити, јер има новац за ту сврху.

– Може се то средити, има новац за то, а може се и од власника захтијевати да одржавају своје локале – наглашава Мехтићева.

Објашњава да су прије пар година петицијом власника локала код локалних власти издејствовали новац за реконструкцију вањског дјела Занатског центру, али да се ништа није помјерило с мртве тачке.

Јелена Дувњак, шеф Сектора одржавања у Канцеларији за управљање јавном имовином Брчко дистрикта каже да је пројекат реконструкције урађен 2014. године и да је за ову намену обезбијеђено 250.000 КМ. У октобру 2016. године потписан је уговор са извођачем радова али и након неколико интервенција надлежих радови никада нису започети.

– Извођач тврди да у пројектној документацији има више недостатка и неусаглашености пројекта са стварним стањем. Једна од примједби била је да је пројектована дебљина плоча које треба поставити мања о потребне и да би то знатно поскупило радове. Више пута смо тражили да радови започну и да у ходу превазиђемо овај проблем и друге нејасноће али извођач није био спреман на то – појашњава Дувњак.

Она истиче да им није преостало ништа друго него да раскину уговор стога су покренули одговарајуће радње и тренутно чекају мишљење и сагласност Првобранилаштва Брчко дистрикта.

Након тога приступиће се расписивању тендера за избор новог понуђача, што све скупа почетак реконструкције Занатског центра у Брчком помјера до прољећа идуће године. Пројекат реконструкције Занатског центра предвиђа постављање плоча на цијелом платоу, рјешавање одводње оборинских вода и постављање расвјете.

Затворени локали

Занатски центар у Брчком налази се у најужем дијелу града. Саграђен је половином 80-тих година прошлог вијека, а чини га педесетак локала различите намјене у власништву физичких лица који се баве занатима и услугама. Више од половине локала је годинама затворено и запуштено.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img