spot_img
spot_img

Zakonom riješiti podjelu novca sportistima

spot_img
spot_img

Na djelu je još jedna sapunica u Brčkom. Ova se tiče dodjele novca sportskim kolektivima. Ništa neobično kad je u pitanju sport i sportisti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Iako klubovi novac čekaju ko ozeblo sunce, marke se nalaze iza sedam brava. Rizničari iz Vlade su neumoljivi. Ili će biti onako kako oni kažu ili katanac. Već su zaustavili nekoliko klubova da završe prvenstvene nastupe.

Uzalud su vapaji sportista. Sit gladnom ne vjeruje. I zašto sportisti i sportski dužnosnici šute. Koga se boje. Imaju li to oraha u džepovima pa su zanijemili.

Ili je u pitanju veza sa vladajućom većinom. Nikome se izgleda ne talasa. Idu izbori pa ne bi valjalo idiličnu sliku funkcionisanja tronošca kvariti .

A rješenje je jednostavno. Već postoji.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ga odavno baštini. U Odjelu za zdravstvo, u Odjelu za poljoprivredu, u Odjelu za privredni razvoj. U pitanju su zakonski propisi.

U Odjelu za zdravstvo, ove godine podijeliće čak 23 miliona maraka socijalnih davanja. Jednostavno i legalno.

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ovu je oblast uredio Zakonima. I nema mogućnosti da neko zaustavi podjelu novca. Nema nekakvih odluka koje predlaže grupa ljudi. Pred poslanike papir, pa raspravljaj. Organizuju javnu raspravu. Da provjere voks populi. Svojih i opozicionih glasača.

Slična situacija je kod podjele posticaja poljoprivrednicima. Tamo postoji Pravilnik o tome. Široka rasprava se vodi o tom Pravilniku. Podjelu i tih 12 miliona konvertibilnih maraka obavezno Zakonom uredit. Što prije. Dok još ima novca u kasi.

Odjel za privredni razvoj posticaje privredi od nekih 8 miliona takođe Pravilnikom reguliše. I to vrlo pristojno funkcioniše. Poznati su slučajevi vraćanja novca. Tužba. Presuda. Novci vraćeni u brčansku kasu.

Samo za podjelu novca sportistima i klubovima nema ni Zakona ni Pravilnika. To se regulira Odlukom. Odokativno. Trojica, četverica esperantista sjednu i naprave je. Imperativno ide na sjednicu Vlade. Ma idi begaj, što bi naši istočni susjedi kazali. Zašto propisom nižeg nivoa? Zašto.

Zar nije logično da se i to makar Pravilnikom uredi . Još bolje Zakonom. Tako bi se sumnje i nezakonitosti otklonile. Dao bi se vjetar u leđa sportu. Brčko bi istinski zavrijedio epitet grad sporta.

Kao temelj Zakonu prije formirati Odjel za sport i omladinu. Sportisti i brčanska mladež prosto vape za svojim domom u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.Da znaju na čemu su.

Na koncu, kome odgovara ova sapunica?

Sportistima je sigurno dozlogrdila. O ostalim čimbenicima bi se moglo ozbiljno razgovarati. Na okrugli sto sa argumentima.

Pa da snijeg ne skriva brijeg, već da svaka živinka pokaže trag.

 

 

 

S.P.

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img