spot_img
spot_img

Закони постоје, али се не поштују: Како ријешити проблем паса луталица у Брчком?

spot_img
spot_img

Проблем паса луталица је изражен у Брчко дистрикту, али ће у наредном периоду бити још израженији јер долази хладно вријеме али и због чињенице да је велики број куја пред коћењем.

Кажу ово из Клуба љубитеља природе, гдје додају и да проблем паса луталица није настао сам од себе, на шта су више пута скретали пажњу надлежнима, одржавши неколико састанака са представницима релевантних институција Брчко дистрикта БиХ.

На до сада одржаним састанцима са представницима ЈП Комунално, Ветеринарске станице те Инспектората из ове невладине организације добили су додатне информације о овом проблему, као и начинима на које је Брчко дистрикт БиХ покушавао да ријеши овај дугогодишњи проблем у нашем граду.

“Управо смо упутили захтјев за састанак и Полицији Брчко дистрикта, а све са циљем да анимирамо све институције, те организујемо један округли сто, дискусију отвореног типа гдје ће бити позвани сви релевантни фактори, али и представници политике која се често наводи као основна кочница свему, па и рјешавању овог проблема. Ми сматрамо да је свакоме у Брчком у интересу да се овај проблем ријеши, поштујући све прописане акте из ове области, па тако и права животиња”, додају из Клуба љубитеља природе.

Они констатују да у 21. вијеку не треба измишљати рјешења, већ преписати добру праксу од држава које су тај проблем ријешиле на адекватан начин, чиме су сви задовољни, од грађана до организација за заштиту животиња.

У Брчком, али и цијелој БиХ, сматрају, основни је проблем непоштовање закона који уређују ову област, те да је крајње вријеме да се почне са примјеном раније донесених закона који прописују и казне за неодговорне власнике, тј. лица која се оглуше о законске норме, а од којих је једна свакако и избјегавање чиповања љубимаца.

Чиповање је прва од степеница у рјешавању овог проблема, јер се на тај начин остварују претпоставке за рад осталих у ланцу, посебно Инспекције и надлежне службе при ЈП Комунално, поготово сада када је активан јединствени Регистар паса на нивоу БиХ.

Управо због чињенице да се врло лако може утврдити власништво над сваким псом који је чипован, а како је чињеница да је честа појава одбацивање љубимаца који наравно нису чиповани, битно је подићи стопу чиповања управо како би надлежни могу спроводити закон и прописивати казне неодговорнима.

У пракси би то требало да функционише овако:

  • Власник пса је дужан да свог пса чипује, те га надлежна ветеринарска станица уводи у базу на нивоу БиХ;
  • Када власник одбаци пса, те се пас нађе на улици, при очитавању чипа од стране надлежних, подаци се након прописане процедуре упућују у даљу процедуру, након чега би требало да буде изречена казна власнику за кршење закона.

У Клубу љубитеља природе кажу како знају да се овај проблем чини нерјешивим, али сматрају да ће, у договорима са надлежнима, успјети доћи до рјешења које ће дати одговарајуће резултате на овом пољу.

У овој борби се мора водити рачуна о многим стварима, од информисања грађана до дјеловања институција, те је врло битно да грађани знају да је избјегавање чиповања кажњиво, али да је исто тако то прва степеница уколико желимо да уредимо ову област.

“Како не причамо празне приче, погледајмо како БЛ покушава да утиче на власнике паса и на уређење ове области, те препишимо оно што се да примијенити и у Брчком. У наредном периоду ћемо реализовати активности које су биле планиране у предизборном и постизбнорном периоду, али нису, управо из страха да би предизборне и постизборне активности утицале на видљивост наших активности”, додају.

“Грађане Брчко дистрикта БиХ ћемо информисати о обавезама власника животиња као и санкцијама, а шта произилази из важећих законских и подзаконских норми, а то све путем уличне акције коју планирамо организовати на Тргу младих, као и путем плаката у свим насељима Брчко дистрикта”, наводе из овог удружења.

За крај додају – будите одговорни власници животиња, јер је у нама у нашем односу према њима кључ проблема паса луталица, који све више утиче на наш свакодневни живот.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img