Zakon vrijedi samo za neke

Nekada su se u Distriktu poštovali Zakoni, a Službenik za etiku radio posao za koji prima visoku platu.

Istini za volju, uvijek je tu hodano po ivici, ali nikad se nije dešavalo da državni i javni službenici (uposlenici Odjeljenja za obrazovanje) krše direktno Zakon o državnoj službi (član 16.) i Zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama (član 6.) i javno djeluju i promovišu političke stranke.

Zakon o državnoj službi, član 16. kaže:

  1. Službenik odnosno namještenik može biti član političke stranke, odnosno neke druge političke organizacije, a političko mišljenje ne smije utjecati na njegov rad.
  2. Službenik odnosno namještenik ne može biti član organa političkih stranaka odnosno druge politike organizacije.
  3. Službenik odnosno namještenik u svom radu ne smije slijediti instrukcije političkih organizacija i za vrijeme radnog vremena ni na bilo koji drugi način podsticati ostale službenike odnosno namještenike da se uključe u rad političke stranke.
  4. U skladu sa Etičkim kodeksom službenik za etiku nadležan je za praćenje ovog člana.

Tokom lokalnih izbora u Brčko distriktu BiH, bili smo svjedoci, a što nije zabilježeno do sada, da su se uposlenici Odjeljenja za obrazovanje svesrdno trudili promovisati svoje političke idole, te po društvenim mrežama dijeliti objave političkih stranaka i time kršiti navedene zakone, te da je to rađeno od strane osoba u školama koje treba da budu uzori našoj djeci promovišući političku stranku i njihove stavove.

Pitamo se da li je to ikome zapalo za oko, i da li su javni službenici zaboravili na svoje obaveze prilikom upošljavanja u Vladina odjeljenja?

Pitamo se kome su Zakoni namijenjeni, ili su pojedinci čitaj zaštićeni, i čime se bavi i po čijim instrukcijama radi (da neke stvari ne vidi) službenik koji prima platu da vodi računa o ovome?

Zabrinuti građani

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime