Zakon o radu Brčko distrikta konačno u proceduri: Šta novo donosi?

Nakon što je usvojen na Vladi nacrt novog zakona o radu uvršten je i dnevni red naredne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH čime je ovaj dugo očekivani zakon konačno ušao u proceduru usvajanja.

Stojanka Knežević, predsjednik komisije za izradu novog zakona o radu Brčko distrikta BiH rekla je da je riječ o reformskom koraku u oblasti rada i radnih odnosa i podsjetila da je riječ o zakonu koji je proizašao iz Reformske agende za BiH 2015-2018. godina, u kojoj je od 64 mjere ovaj zakon bio na prvom mjestu.

– Radi se o jednoj od najvažnijih oblasti koje je trebalo reformski urediti. Entiteti su prije nas izvršili tu svoju obavezu i usvojili su zakone o radu tokom 2015. i 2016. godine – rekla je Kneževićeva.

- Reklama -

Ona kaže da novi zakon o radu donosi niz novina poput zabrane diskriminacije kod poslodavca i neprimjerenog ponašanja prema radniku. Propisan je radni odnos sa pomoćnim kućnim osobljem, a izmjena ima i u pogledu radnog vremena.

– Odmor u toku radnog vremena uračunava se u radno vrijeme, što važećim zakonom nije bilo propisano. Predloženo je da prekovremeni rad umjesto 12 bude deset časova nedjeljno i da se dežurstvo uračunava u prekovremeni rad. Propisali smo i obavezu poslodavcu da obavijesti radnik o rasporedu radnog vremena i o promjeni istog, a kada je u pitanju godišnji odmor propisano je da sada isti traje 20 radnih dana, za razliku od dosadašnjih 18 dana. Plaćeno odsustvo je pet radnih dana i još smo dodatno predvidjeli dva radna dana u slučaju dobrovoljnog davanja krvi. Definisani su i posebni slučajevi mirovanja prava iz radnog odnosa i omogućeno je plaćeno odsustvo usljed više sile – rekla je Kneževićeva.

Značajna poboljšanja sadržana su odredbama koje se tiču zaštite žena, posebno trudnica i majki sa djecom do tri godine od prekovremenog rada.

Iz Sindikata Brčko distrikta koji je zajedno sa Udruženjem poslodavaca učestvovao u izradi ovog zakon pozdravili su njegovo konačno stavljanje u proceduru.

– Bilo je krajnje vrijeme da se on nađe u proceduri. Ovaj zakon će mnogo bolje urediti odnose radnika i poslodavaca, i vjerujem da će uticati na smanjenje odlaska ljudi u inostranstvo. Istina ima nedoročenosti koje ćemo rješavati donošenjem podzakonskih akata. Oni će se donositi u saradnji sa sindikatima i stoga vjerujem da će to uticati na bolje sindikalno organizovanje radnika. Nastojaćemo obezbijediti da se kroz amandmansko djelovanje riješe i poboljšaju neka pitanja koja nismo riješili u tekstu zakona, a odnose se u prvom redu na plate i druga primanja radnika među kojima je i otpremnina prilikom penzionisanja – kaže Ilija Kalajdžić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta.

Dodaje da će i dalje insistirati na formiranju odjeljenja za rad jer bez toga neće biti primjene odredbi o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

Novi zakon o radu donosi i izmjene u pogledu krivičnih odredbi kojima su pooštrene kazne i uvedene kaznene i za fizičke osobe, što znači da će osim poslodavaca biti sankcionisani i radnici koji budu zatečeni bez ugovora o radu na sopstvenu inicijativu.

Nema kolektivnog ugovora

U Brčko distriktu u primeni je Zakon o radu iz 2004. godine, koji je posljednji put mijenjan 2013. godine i koji ne poznaje institute koji su već odavno ugrađeni u entitetske zakone. Opšti kolektivni ugovor nikada nije donesen, a postignuta je saglasnost da se njegovom donošenju pristupi nakon usvajana novog zakona o radu.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime