spot_img

Zakon o mladima u skupštinskoj proceduri

Published:

Brčanski Parlament neuobičajeno mnogo vremena jutros je potrošio na usaglašavanje dnevnog reda, praktično, prije početka same sjednice, pa je tako sedmo redovno zasjedanje Skupštine starovalo sa 90 minuta zakašnjenja.

Od 20 prihvaćenih tačaka, do pauze za ručak, apsolvirano ih svega dvije. Pored usvojenog Zapisnika sa predhodne redovne i druge vanredne sjednice, apsolvirana su i zastupnička pitanja.

Pored rečenog, kroz prvo čitanje i upriličenu raspravu, u skupštinsku proceduru ušao je, više godina najavljivani, Nacrt zakona o mladima u Distriktu. Generalno, svi zastupnici su podržali ulazak u proceduru samog zakona, no značajnije prijemdbe i zapažanja bi se mogla svesti na to da Zakon osigurava čvršće uvezivanje organizacija mladih na ovom području, te im obezbjeđuje formiranje i Vijeća mladih kao krovnog koordinacionog tijela.

Među primjedbama u nacrtu je i ta, da bi Zakon morao biti čvršći okvir za izradu Strategije o mladima kao ključnog podakta, te da se trebaju izbjeći neke, na prvi pogled, diskriminišuće odredbe, kao recimo ona koja razdvaja asocijacije mladih unutar političkih stranaka od ostalih asocijacija koje formiraju mladi.

Inače, u popodnevnom dijelu rada Parlament bi trebao apsolvirati preostalih 17 tačaka dnevnog reda.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img