Zabrinjavajući: Stanovništvo Brčkog se smanjuje i stari, mladi se iseljavaju

Ivan Milić, profesor geografije iz Brčkog uradio je na interesantan naučni rad na temu Savremena demografska kretanja u Brčko distriktu. Podaci koje iznosi u svom naučnom radu, nisu ni malo ohrabrujući kada je u pitanju demografska slika Brčkog.

Prema zvaničnim rezultatima popisa iz 2013. godine u Brčko distriktu bilo je 83.516 stanovnika,a prema procjenama iz 2017. godine Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je predvidjela da se u Brčko distriktu trenutno nalazi 83.243 stanovnika.

“Računanjem linarnog rasta stanovništva za 2025. godinu, odnosno projekcijom stanovništva za 2025. godinu možemo da konstatujemo da će u Brčko distriktu biti 81.710 stanovnika. Upoređivanjem svih ovih vrijednosti vidimo da se stanovništvo konstantno smanjuje” rekao za BDC televiziju je Ivan Milić, profesor geografije.

- Reklama -

Na ovakvu situaciju utiče ističe Milić negativna razlika između nataliteta i mortaliteta, te veliki broj iseljenih iz Brčko distrikta.

“Mnogo faktora još utiče na demografski razvoj, izdvojićemo i veliki broj razvodenih brakova u Brčko distriktu. Osnovni preduslov za rađanje djece je zdrava porodica . 2005. godine bilo je 85 razvedenih brakova, dok je 2017. godine taj broj porastao na 295” rekao je Milić.

Potrebno je stimulisati stanovništvo da se rađa više djece, materijalno osnažiti porodice zapošljavanjem, te raznim vidovima novčane i druge pomoći da bi imali zdravu porodicu, bez kakve nema ni naprednog društva zaključuje Ivan Milić.

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime