spot_img
spot_img

Забрињавајући: Становништво Брчког се смањује и стари, млади се исељавају

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иван Милић, професор географије из Брчког урадио је на интересантан научни рад на тему Савремена демографска кретања у Брчко дистрикту. Подаци које износи у свом научном раду, нису ни мало охрабрујући када је у питању демографска слика Брчког.

Према званичним резултатима пописа из 2013. године у Брчко дистрикту било је 83.516 становника,а према процјенама из 2017. године Агенција за статистику Босне и Херцеговине је предвидјела да се у Брчко дистрикту тренутно налази 83.243 становника.

“Рачунањем линарног раста становништва за 2025. годину, односно пројекцијом становништва за 2025. годину можемо да констатујемо да ће у Брчко дистрикту бити 81.710 становника. Упоређивањем свих ових вриједности видимо да се становништво константно смањује” рекао за БДЦ телевизију је Иван Милић, професор географије.

На овакву ситуацију утиче истиче Милић негативна разлика између наталитета и морталитета, те велики број исељених из Брчко дистрикта.

“Много фактора још утиче на демографски развој, издвојићемо и велики број разводених бракова у Брчко дистрикту. Основни предуслов за рађање дјеце је здрава породица . 2005. године било је 85 разведених бракова, док је 2017. године тај број порастао на 295” рекао је Милић.

Потребно је стимулисати становништво да се рађа више дјеце, материјално оснажити породице запошљавањем, те разним видовима новчане и друге помоћи да би имали здраву породицу, без какве нема ни напредног друштва закључује Иван Милић.

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img