Zabranili polaganje vijenca na spomenik ubijenim Jevrejima

- Reklama -

Menadžment tržnog centra “Bingo” u Brčkom zabranio je delegaciji lokalnog SUBNOR-a da uoči 4. jula, koji se prije rata obilježavao kao Dan borca, položi vijenac na spomen obilježje ubijenim Jevrejima, pored parkinga hipermarketa u brčanskom naselju Grčica.

Predsjednik brčanskog SUBNOR-a Janko Vuković je podsjetio da još od 1989. godine na tom mjestu stoji spomen ploča koja podsjeća prolaznike da su ustaše u decembru 1941. nedaleko odatle mučki pobili više od stotinu jevrejskih porodica koje su pred nacistima pobjegli iz Njemačke i Austrije i našli se u Brčkom.

- Reklama -

Prema njegovim riječima, kao i ranije on je prije polaganja vijenca, uoči 4. jula, otišao u upravu tržnog centra “Bingo” i obavijestio ih o namjeri, te pozvao i predstavnika ove kompanije da prisustvuje činu odavanja počasti, ali je neočekivano dobio odgovor da niti može položiti vijenac niti smije da se snima spomenik.

Vuković je izjavio je novinarima da je frapiran ovakvim postupkom menadžmenta i da će o slučaju obavijestiti lokalne vlasti i Jevrejsku zajednicu u BiH i u Republici Srpskoj.

 

 

 

 

(rtvhit.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime