spot_img
spot_img

Забрана свих јавних окупљања у затвореном простору, обавезне маске на отвореном

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ Акиф Пезеровић на данашњој конференцији за медије казао је да је епидемиолошка ситуација у Дистрикту компликована са тендецијом даљег погоршавања.

Он је казао да је у 24 часа на подручју Дистрикта регистровано 98 лица која су позитивна на COVID-19.

„Оцијенили смо да је један од основних разлога овог стања непридржавање постојећих епидемиолошких мјера. Број од 98 лица имамо због акумулираних лица преко викенда. Од тих 98, мушких је 50, а женских 48. Када се анализирају године старости већином су то лица средње и млађе животне доби што и то може указивати гдје би могла бити жаришта. Активних случаја је 330, а од почетка епидемије имамо регистровано укупно 678 позитивних“, казао је Пезеровић.

Због тешке епидемиолошке ситуације Штаб за заштиту и спасавање Брчко дистрикта БиХ на данашњој сједници донио је неколико наредби које ступају на снагу данас, а најзначајнија је наредба о забрани свих јавних окупљања у затвореном простору. Учесници јавних окупљања на отвореном простору дужни су да се придржавају свих епидемиолошких мјера и препорука укључујући и обавезно ношење заштитне маске.

„Такође, на данашњој сједници Штаб је наложио и обавезно ношење маске на отвореном у групи од два или више лица. Штаб је наложио и инспекцији да појача рад на терену и контролу угоститељских објеката како би се утврдило да ли се поштују донесене мјере и наредбе Штаба. Дата је могућност да инспекције изричу мјеру забране обављања или затварања тих објеката у случају да утврде да се у том објекту не поштују изречене мјере и наредбе. У случају погоршања или непоштовања наредби постоји могућност да се Штаб изјасни о затварању свих угоститељских објеката“, казао је Пезеровић додајући да је Штаб на данашњој сједници донио и мјеру која се односи на лица без здравственог осигурања како би им се омогућило пружање здравствене услуге, дијагностика и лијечење у случају симптома заразе корона вирусом. Приликом јављања у ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ Брчко дистрикта БиХ идентитет тих лица ће се моћи утврдити на основу личне карте као доказ о пребивалишту на подручју Брчко дистрикта БиХ.

Пезеровић је на данашњој конференцији за медије казао да у петак ступа на снагу и нови Закон о заштити становништва од заразних болести.

„Тај закон је добар и ефикасан инструмент и на основу тог закона прописане су санкције које ће бити знатно строжије него што су биле по досадашњим прописима. Од петка контролни органи кренуће у контроле подношења казнених пријава“, истакао је Пезеровић.

Директор ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ Брчко дистрикта БиХ Нихад Шибоњић казао је да је крајње вријеме да грађани почну да поштују све досадашње донесене мјере Штаба.

„Ситуација се погоршава у свијету, у нашем окружењу, а и код нас је тренутно лоша. Сваки дан имамо на десетине нових заражених пацијената, сваки дан имамо пријем од 7 до 10 пацијената у Болницу. Сваки тај пацијент се најмање двије седмице мора задржати у болници и углавном се примају они са средњом и тешком клиничком сликом. Такође, и они који имају лакшу клиничку слику некад се морају примити због других болести, што додатно оптерећује наш болнички систем. Ми у згради Одјељења за плућне болести и туберкулозу тренутно имамо 25 пацијената и ту смјештамо најтеже пацијенте којима је потребан респиратор и кисеоник. Тренутно је двоје на распиратору и једно лице је на неинвазивној вентилацији. Шест лица је са тешком клиничком сликом и шеснаест са средње тешком клиничком сликом. Када је у питању зграда гинекологије, ту имамо 16 пацијената – 3 са тешком клиничком сликом и 13 са средње тешком клиничком сликом. За шест пацијената нисмо успјели доказати тестирањем да су COVID позитивни, али имају симптоме који указују да се највјероватније ради о COVID инфекцији“, казао је Шибоњић.

Он је истакао да је од Штаба добијен задатак како би се припремио „план Б“ и припрема других објеката гдје би се пацијенти смјештали.

„Иначе, Болница у Брчком укупно има 300 кревета и у оваквој ситуацији могли бисмо имати највише до 120 кревета за COVID пацијенте. То је скоро половина капацитета и ми морамо мислити и на остале пацијенте које треба лијечити. Пошто видимо да се брзо попуњавају мјеста, ми смо ослободили Одјељење педијатрије и њега смо преселили на Одјељење оториноларингологије које ћемо преградити, а то ћемо урадити и на Интерном одјељењу како бисмо добили још могућих тридесетак кревета. Од Штаба смо добили задатак да припремимо за сваки случај и додатни објекат за потребе COVID пацијената. Да ли ће то бити нека школа, фискултурна сала – видјећемо. Доктори и сестре, сви смо ми на измаку снага и све нас је више који постајемо заражени и остајемо у изолацији због контаката“, казао је Шибоњић.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img