spot_img
spot_img

Za tri mjeseca usluge hospisa koristilo sedam osoba iz Distrikta

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Uslugu palijativne njege/hospisa u protekla tri mjeseca sa područja Brčko distrikta koristilo je samo sedam pacijenata, potvrdili su iz privatne zdrastvene ustanove za zdravstvenu i palijativnu njegu „Špiteks“ (Spitex) iz Bijeljine sa kojom je Vlada Brčko distrikta potpisala saradnju za zbrinjavanje najtežih bolesnika na palijativnu njegu.

Direktor zdravstvenih ustanova “Špiteks” (Spitex) Danijel Pendić kaže da ova ustanova pruža usluge palijativne njege bolesnim od neizlječivih bolesti, rehabilitaciju nakon moždanog udara i operacija, te ističe da je broj zbrinutih pacijenata iz Brčkog u hospisu ipak mali, s obzirom da u Distiktu ima preko 1.500 pacijenata oboljelih od neizlečivih bolesti koji se nalaze u terminalnom stadijumu.

„Smatram da javnost, pacijenti i porodice tih pacijenata nisu dovoljno informisani u vezi postojanja ove usluge za palijativnu njegu pacijenata oboljelih od karcinoma, teških srčanih oboljenja i plućnih bolesti, onih koji su doživjeli moždani udar. Takođe, i oni koji imaju ciroziu jetre i bubrežnu isuficijenciju i druga teška oboljenja“, istakao je Pendić.

Prema riječima Pendića, na mjesečnom nivou se odvoji deset kreveta za pacijente iz Brčko distrikta u ovoj ustanovi.

„Ovim putem upućujem apel porodicama, pacijentima kao i svim zdravstvenim radnicima da podijele informaciju sa svim pacijetima o besplatnoj usluzi palijativne njege, jer imati pacijenta u kući sa teškom oboljenjima ostavlja veliku tramu i tugu“, pojasnio je Pendić.

Predsjednica Udruženja građana oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ Ramiza Musić rekla je da je od velikog značaja što postoji mogućnost zbrinjavanja pacijenata oboljelih od teških bolesti sa područja Brčko distrikta u hospis, jer na taj način pomažemo i ostalim članovima u porodici.

Podsjetimo, inicijativa o uvođenju palijativne njege u Zdravstvo Brčko distrikta, potekla je, prema riječima gradonačelnika Distrikta Zijada Nišića, još prije dvije godine na prijedlog skupštinskih poslanika Uroša Vojinovića i Halila Ljuce.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img