spot_img

Za tragičnu smrt porodice Isailović još niko nije odgovarao

Published:

Povodom 23. godišnjice od tragične smrti četvoročlane porodice Isailović, danas su na mjestu njihovog stradanja predstavnici srpskih Udruženja nastalih iz rata 1992 – 1995 godine i srpski predstavnici u lokalnoj vlasti položili vijence i zapalili svijeće.

Podsjećajući na svu besmislenost građanskog rata koji je na ovim prostorima svima donio samo nesreću i patnju, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić je istakao da tome na najtragičniji način svjedoči stradanje porodice Isailović.

“U jednom trenu nestala je čitava porodica koja više nema srodnika da dođu da oplakuju njihovu žrtvu. Iluzorno je trvditi da njihovo stradanje predstavlja veću bol za Srbe već što slični događaji to predstavljaju za Bošnjake i Hrvate. Ono što se međutim očekuje da drugi ne minimiziraju srpske žrtve u ratu kojih je bilo i među civilima. Mi ne možemo promijeniti prošlost, ali moramo da radimo na boljoj budućnosti. Procesuirajući ovaj i slične zločine pravosuđe mora da svima nama na ovim prostorima obezbjedi perspektivu”, rekao je gradonačelnik Milić.

Jovan Pudić, predsjednik Udruženje porodica poginulih boraca ukazao je na maćehinski odnos brčanskog, ali i bh Tužilaštva distrikta prema zločinima počinjenim nad srpskim vojnicima i civilima.

“Srpske žrtve su totalno zanemarene. To pokazuju brojni zločini o kojima je javnost već upoznata kao što je ovaj ali i zločin u Boderištu. Od tih zločina je prošlo toliko godina, a procesuiranja odgovornih za zločine nema. U Tužilaštvu vjerovatno čekaju da svjedoci i rodbina pomru pa da onda pokrenu optužnice. Ovo Tužilaštvo je prava obmana, lažu i varaju ovaj narod i mi, nažalost, u njih nemamo nikakvo povjerenje, jer su nas toliko puta prevarili, izigrali i slagali”, bio je ogorčen Jovan Pudić.

On je podsjetio da je ovo Udruženje još prije dvije godine uputilo zahtjev nadležnim institucijama za postavljanje spomen ploče koja bi podsjećala na tragičnu smrt Bože Isailovića (62), njegove unuke Božane (3) i snahe Svjetlane (27) koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Nakon nekoliko godina od bola je umro i suprug Kosta tako da danas te porodice više nema.

“Još uvijek nismo dobili nikakav odgovor. Usmeno smo uslovljeni da će nam biti odobreno postavljanje ploče ako i drugima na nekim drugim mjestima bude odobreno. Kao da je ovo Udruženje o tome odlučivalo. Mi ćemo ovih dana ponoviti zahtjev da se obilježi mjesto gdje je jedna kompletna porodica zauvjek nestala”, rekao je Pudić.

Obren Marković, predratni komšija porodice Isailović bio je takođe ogorčen zbog toga što nema procesuiranja odgovornih za ovaj stravično zločin.

“Mi uopšte nemamo informaciju da je istraga i pokrenuta, a kamoli da se radi na procesuiranju lica koja su počinila zločin”, rekao je Marković.

Četvoročlana porodica Isailović stradala je na današnji dan 1994. godine od granate ispaljene sa položaja Armije BiH koja je pogodila njihov stan koji se nalazi na Trgu mladih u Brčkom. Tog dana u Brčkom je zasjedala Narodna Skupština Republike Srpske.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img